Obiecałam nowe ciacha z truskawkami, a więc słowa dotrzymuję!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką zwane w sieci Dama Kier.
Mama na to ciasto dostała przepis od koleżanki z pracy.
Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!
Robi się je w miarę szybko i nie wymaga wiele pracy.
Gorąco polecam!
W sam raz na upalny dzień!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* jajka – 7 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
BUDYŃ:
* budyń śmietankowy – 2 op po 40 g
* mleko – 500 ml
* cukier – 4 łyżki
MASA TRUSKAWKOWA:
* galaretka truskawkowa – 2 op
* wrzątek – 400 ml
* truskawki – 900 g
GALARETKA:
* galaretka truskawkowa – 2 op
* woda – 700 ml
MASA BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWA:
* żelatyna – 2 łyżki
* wrzątek – 0,5 szkl
* budyń ( wcześniej przygotowany i wystudzony )
* śmietana 36% – 800 ml
* cukier puder – 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu podwojenia objętości.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki.
Dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
BUDYŃ:
Do budyni dodajemy mleko oraz cukier.
Gotujemy do momentu zgęstnienia na wolnym ogniu.
Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia.
MASA TRUSKAWKOWA:
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Blendujemy truskawki.
Dodajemy wystudzone galaretki, dokładnie mieszamy.
Odstawiamy, aby masa zrobiła się gęsta ( nie może zastygnąć całkowicie ).
GALARETKA:
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
MASA BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWA:
Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony budyń blendujemy do momentu, aż powstanie gładka masa.
Ubijamy zimną śmietanę kremówkę dodając w trakcie cukier puder.
Do ubitej śmietany dodajemy 1/2 budyniu i miksujemy.
Dodajemy drugą połowę budyniu i miksujemy.
Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę do momentu aż połączy się z masą.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy np. wodą z cukrem i cytryną lub słodką herbatą.
Wykładamy 1/2 gęstej masy truskawkowej i rozsmarowujemy.
Wykładamy 1/2 masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.
Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta.
Nasączamy pozostałym ponczem.
Wykładamy drugą połowę masy truskawkowej i rozsmarowujemy.
Wykładamy drugą połowę masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.
Porcjami wykładamy lekko stężałe galaretki i rozprowadzamy.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
No Comments