Już od lata zaczyna się sezon na pyszne szarlotki – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę z kratką – łatwą, szybką i niesamowicie smaczną.
Jej przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.
Do przygotowania tej szarlotki z kratką użyłam jabłek z ogrodu od sąsiada – papierówek, ale Wy możecie ją zrobić oczywiście ze wszystkimi jabłkami, jakimi chcecie.
Pycha! Ja ją uwielbiam!
Mam nadzieję, że i Wy się zakochacie, a szarlotka z kratką zagości u Was na stałe.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna typ 450 – 420 g
* masło min. 82% – 200 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier biały lub brązowy – 3 łyżki
* żółtko L – 3 szt
* białko L – 2 szt
* jogurt grecki lun kwaśna śmietana 18% – 1 łyżka
NADZIENIE:
* jabłka – ok. 1 kg obranych
* cukier – do smaku
* cynamon – do smaku
* sok z cytryny – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
Dodajemy tarta, zimne masło oraz śmietanę lub jogurt.
Wrzucamy żółtka oraz białka, zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy w kulę, wkładamy do folii i odstawiamy na ok. 30 minut do zamrażarki.
NADZIENIE:
Obrane jabłka kroimy w kostkę.
Połowę jabłek prażymy w garnku z dodatkiem cukru, soku z cytryny oraz cynamonu – tak by zmiękły, ale się nie rozpadły.
Wrzucamy resztę jabłek, nie prażymy dodatkowo, mieszamy,
CAŁOŚĆ:
Ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą ).
Większą częścią wylepiamy spód oraz boku tortownicy, nakłuwamy.
Wkładamy nadzienie.
Pozostałe ciasto wałkujemy, nacinamy paski i układamy ozdobną kratkę na wierzchu ciasta.
Boki dobrze doklejamy.
Wkładamy na ok. 60 minut na 170C góra/dół ( czas pieczenia możemy wydłużyć o ok. 10 minut – w zależności od miękkości naszych jabłek ).
Ja robiłam na papierówkach.
Studzimy.
Smacznego!
Ps. po więcej słodkich inspiracji zaglądnijcie na mojego Instagrama!
No Comments