Przepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.
U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.
Śledzie robi się błyskawicznie i smakują fantastycznie.
Dodatek pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!
Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* filety śledziowe – ok. 600 g
* ogórki konserwowe – 5 szt
* cebula – 2 szt
* koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa – 200 g
* olej – 125 ml
* ocet – 1 łyżka
* liść laurowy – 4 listki
* ziele angielskie – 1 łyżeczka
* cukier – 2 łyżki
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* papryka ostra – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.
Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.
Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.
Odstawiamy do ostudzenia.
Pycha!
No Comments