Jak już pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego.
Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę.
Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie!
Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję!
Koniecznie wypróbujcie!
- SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 100 g * mleko – 125 ml * cukier – 1 łyżka * duże jajko – 1 szt * masło – 30 g * wódka – 1 łyżeczka * smalec do smażenia
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy.,Do chłodnego ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy.Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażymy na złoto! Smacznego!
5 komentarzy
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI - najlepsze!
2 lutego 2016 at 08:56[…] i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi […]
Marlena
3 lutego 2016 at 21:37Przepyszne !!! :D Wspaniały przepis, wędruje do moich ulubionych :) Pozdrawiam :)
CIASTECZKA SEROWE ( 3 Składnikowe! ) - Ekspresowe!
16 marca 2016 at 20:12[…] Ciasteczek tu dawno nie było, a więc pora nadrobić zaległości! […]
PAELLA Z KURCZAKIEM
30 marca 2016 at 03:19[…] będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! […]
Aga
16 listopada 2016 at 10:05Witam,
Potrzebuję zrobić je do szkoły czy na drugi dzień też są dobre?