Wszyscy lubimy, kiedy dania nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają.
No, bo przecież je się również oczami!
Po powrocie z Shanghaju mam niesamowitą ochotę na lekkie dania, świeże, pełne naszych soczystych pomidorów, których tak bardzo brakowało mi w Chinach.
Dziś przygotowałam danie pełne ulubionych smaków!
Półkruche, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych pomidorów pełnych świeżej, ziołowej fety wraz szynką parmeńską i jajkami w koszulce ze świeżym szczypiorkiem jest cudownym ukoronowaniem moich zachcianek!
Każdy kęs zachwycał!
Każdy!
Danie zrobiło furorę nie tylko wyglądem,ale i smakiem!
Tak miało być!
Pysznie! I było!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 250 g
* masło – 100 g
* śmietana kwaśa 18% – 1 łyżka
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 lyżeczka
* woda – 50 ml
DODATKI:
* pomidory ( u mnie “bawole oko”) – 3 szt
* ser feta ( lub podobny ) – 1 op
* szynka pameńska – 6-7 plastrów
* czosnek – 3 ząbki
* zielone szparagi – 4 szt
* jajko – 3 szt
* świeże zioła – szczypiorek, bazylia
* świeżo mielony pieprz i pieprz czerwony
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Podpiekamy ok. 15 minut w 180C.
DODATKI:
Pomidory rozkrawamy, wydrążamy środek, wkładamy ser, delikatnie ugniatamy ( no bo im więcej, tym lepiej! ).
Obok układamy ząbki czosnku ( w całości ) i szparagi ( wcześniej odcinamy zdrewniałe końcówki ).
Skrapiamy dobrą oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem ( czarnym i czerwonym ), zapiekamy ok. 18-20 minut w 170C.
Na sam koniec dodajemy delikatnie zwiniętą szynkę parmeńską i ugotowane wcześniej jajka w koszulce ( ok. 1,5 minuty we wrzącej wodzie z odrobiną soku z cytryny i soli ).
Chwilkę zapiekamy, posypujemy świeżymi ziołami i zajadamy na gorąco!
Smacznego!
No Comments