Śmietankowa Fantazja – pyszne ciasto z kremem krówkowym, galaretką i śmietankową pianką

Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, którego połączenie smakowe z całą pewnością zachwyci niejednego łasucha.

Ciasto to nazwałam Śmietankowa Fantazja .

Delikatny 2-smakowy biszkopt przykry kremem krówkowym, galaretką i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość.

Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku!

Dla nas zdecydowanie 10 na 10!

Spróbujcie!

Ps. przepis otrzymała moja mama od koleżanki z pracy, nie znam źródła.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* jajko L – 4 szt

* cukier – 150 g

* mąka pszenna – 160 g

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

* kakao – 1 łyżka

* olej – 125 ml

DODATKOWO:

* galaretka przezroczysta – 2 op

* masło – 300 g

* cukier puder – 60 g

* masa krówkowa – 400 g

* adwokat – 70 ml

* śmietana 36% – 400 ml

* żelatyna – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrem na puch – przez 10 minut.

Dodajemy olej, miksujemy.

Wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.

3/4 ciasta wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.

Do reszty dodajemy kakao, wylewamy „maziaje” na jasne ciasto.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C.

Studzimy ( możemy nasączyć ).

GALARETKA:

2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do studzenia.

KREM:

300 g masła ucieramy na jasną masę z 1 łyżką cukru pudru.

Dodajemy adwokat, miksujemy.

Wrzucamy masę krówkową, dalej ucieramy.

Wyciągamy na biszkopt, wyrównujemy, chłodzimy.

GALARETKA:

Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, ponownie chłodzimy ( mocno ).

PIANKA:

Zimną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.

Dodajemy ( hartując wcześniej ) rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynie.

Dekorujemy ciasto.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress