JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne?

Jajko w koszulce czyli jajko po benedyktyńsku – każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił.

Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację.

Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim.

Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy!

Koniecznie spróbujcie!

Jak zrobić to idealne?

Zobaczcie!

jajko w koszulce , jajka po benedyktynsku , jaku ugotowac idealne jajka w koszulce, ostra na slodko (1)x

JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNE JAJKA W KOSZULCE?

1 SPOSÓB:

* Jaja muszą być bardzo świeże – im starsze, tym słabsza jest otoczka białka i większe szanse, że jajko się rozpłynie.

* Jajek nie wbijamy bezpośrednio do wody – najpierw wbijamy do kokilki, a dopiero następnie wpuszczamy na gorącą wodę.

Woda nie powinna wrzeć – powinna mieć temp. 85C.

* Do wody dodajemy odrobinę octu ( ok. 1 łyżka na litr wody )

* Jajka gotujemy ok. 2-3 minuty w zależności od tego czy było prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej.

* Gotujemy w dużym, wysokim garnku spuszczając jajka bezpośrednio na wodę, nie z dużej wysokości.

* Przed wrzuceniem jajka robimy wir za pomocą łyżki.

* Po wyciągnięciu z wody wkładamy na kilka sekund do zimnej wody, by przestało się gotować, osuszamy i dopiero podajemy.

2 SPOSÓB:

Jajko wkładamy do foliowego woreczka natłuszczonego oliwą, zawiązujemy i wkładamy na gorącą wodę ( tym razem bez dodatku octu ).

Gotujemy ok. 4-5 minut, delikatnie wyciągamy i podajemy!

jajko w koszulce , jajka po benedyktynsku , jaku ugotowac idealne jajka w koszulce, ostra na slodko (3)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress