Jajko w koszulce czyli jajko po benedyktyńsku – każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił.
Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację.
Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim.
Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy!
Koniecznie spróbujcie!
Jak zrobić to idealne?
Zobaczcie!
JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNE JAJKA W KOSZULCE?
1 SPOSÓB:
* Jaja muszą być bardzo świeże – im starsze, tym słabsza jest otoczka białka i większe szanse, że jajko się rozpłynie.
* Jajek nie wbijamy bezpośrednio do wody – najpierw wbijamy do kokilki, a dopiero następnie wpuszczamy na gorącą wodę.
* Woda nie powinna wrzeć – powinna mieć temp. 85C.
* Do wody dodajemy odrobinę octu ( ok. 1 łyżka na litr wody )
* Jajka gotujemy ok. 2-3 minuty w zależności od tego czy było prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej.
* Gotujemy w dużym, wysokim garnku spuszczając jajka bezpośrednio na wodę, nie z dużej wysokości.
* Przed wrzuceniem jajka robimy wir za pomocą łyżki.
* Po wyciągnięciu z wody wkładamy na kilka sekund do zimnej wody, by przestało się gotować, osuszamy i dopiero podajemy.
2 SPOSÓB:
Jajko wkładamy do foliowego woreczka natłuszczonego oliwą, zawiązujemy i wkładamy na gorącą wodę ( tym razem bez dodatku octu ).
Gotujemy ok. 4-5 minut, delikatnie wyciągamy i podajemy!
No Comments