ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII

Cały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie.

Zjadam je w formie racuszków, jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup.

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat.

Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca.

Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata.

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała!

krem z cukinii, zupa krem z cukinii, cukinia przepisy , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny , sylwia masterchef ,xx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* duże ziemniaki – 2 szt
* średniej wielkości cukinia – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* natka pietruszki – 1 pęczek
* masło – 1 łyżka
* sól
* pieprz
* świeży tymianek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy.

Wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ok. 5 minutach pokrojoną cukinię ( razem ze skórką ).

Chwilę przesmażamy, zalewamy ok.750 ml ( do litra ) ciepłej wody ( lub warzywnego bulionu ), wrzucamy tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 20-25 minut.

Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress