Wiem, że jest tu sporo wielbicieli pysznej pizzy!
Jedni uwielbiają moje puszyste ciasto ( TO! ), a inni zdecydowanie bardziej wolą cienkie i chrupiące!
Dziś mam nadzieję, że moja pizza “przemówi” zarówno do jednych, jak i do drugich!
Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami!
Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą roszponkę i przepyszną, włoską burratę.
Fantastyczne połączenie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm )
* mąka pszenna – 250 g
* drożdże świeże – 15 g
* letnia woda – 125 ml
* oliwa z oliwek – 30 ml
* sól – 1 płaska łyżeczka
* cukier – 1 płaska łyżeczka
DODATKI:
* pasta warzywna z cukinii z curry
* burrata /ew. mozzarella
* groszek zielony
* fasolka szparagowa
* świeża roszponka
* sól, pieprz, bazylia, oregano
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Świeże drożdże kruszymy do miski.
Dodajemy wodę i olej, mieszamy.
Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem kuchennym z końcówką hak ).
Wyrobione dzielimy formujemy w kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ).
Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą oraz pastą warzywną.
Układamy wszystkie dodatki na cieście, oprószamy solą i zapiekamy ok.12-15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ).
Podajemy ze świeżymi ziołami.
Smacznego!
No Comments