Jak wiedzą już pewnie wszyscy: moim wielki marzeniem jest podróż do Indii.
Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim stole.
W domu unosi się zapach kurkumy, curry , kminku, imbiru i czosnku.
Dziś mam dla Was przepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii.
Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego “pieczony”.
Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.
W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.
Zobaczcie jak je je robię!
SKŁADNIKI:
( 3 porcje )
PRZYPRAWY :
* posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki
* posiekany czosnek – 1 ząbek
* garam masala – 0,5 łyżeczki
* chili – 0,5 łyżeczki
* kurkuma – 1 szczypta
* sól – 1 łyżeczka
* szafran – 1 szczypta
* zmiażdżony kardamon – ok. 5 ziarenek
* jogurt naturalny – 150 ml
* kminek – 1 szczypta
* cynamon – 1 szczypta
* pieprz ziarnisty – 2 ziarenek
* papryka chili – 1 duża szt
*sok z cytryny – 2 łyżki
DODATKOWO:
* filet z kurczaka – ok. 600 g
* mleko – 75 ml
* klarowane masło ghi – 3 łyżki
* duża cebula – 1 szt
* ryż np. basmati – 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny.
Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce, tym smak będzie intensywniejszy ).
W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran.
Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia.
Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody.
Dodajemy kminek, cynamon i pieprz, gotujemy al dente.
Ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z resztą soli.
Na patelnię z podsmażoną cebulą dodajemy zamarynowanego kurczaka i posiekaną chili.
Wlewamy sok z cytryny i mleko z szafranem.
Dodajemy ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghi.
Dokładnie przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Podajemy natychmiast!
Smacznego!
1 Comment
MURGH KARI - INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI
11 stycznia 2015 at 08:42[…] Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej. […]