No i znów pędzimy do Indii.
Tym razem na Murgh Kari.
Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej.
( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ).
.
Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb.
Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos.
Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób i każda pani domu ma swoje sekrety na udane, pyszne curry.
.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry z pieczarkami.
Niesamowicie aromatyczne … sycące … i łatwe!
Dom podczas gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z kurczaka – 2 szt
* pieczarki – 100 g
* pomidor – 2 szt
* duża cebula – 1 szt
* bulion warzywny – ok. 500 ml
* mleko kokosowe – 3 łyżki
* olej – 3 łyżki
* migdały mielone – 1 łyżka
PRZYPRAWY:
* czosnek – 1 ząbek
* imbir – 1 płaska łyżeczka
* chili mielona – 1 łyżeczka
* pasta curry – 1 łyżka
* mielona kolendra – 1 łyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce.
Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę.
Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory.
Zalewamy bulionem i doprawiamy solą.
Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!
W przygotowaniu MURGH KARI pomógł mi niezawodny wok granitowy Ballarini.
http://ballarini.pl/wok-granitowy-non-stick-ballarini-granitium#
5 komentarzy
Patrycja
17 stycznia 2015 at 08:55Danie wygląda bardzo ciekawie i na pewno sprawdzę czy tak samo smakuje:) Powinnam sobie poradzić z tym przepisem mimo moich niedociągnięć w kuchennym fachu.
KLOPSIKI TIKKA MASALA
26 lutego 2015 at 06:19[…] Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio […]
नान - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR
8 kwietnia 2015 at 06:42[…] wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie […]
Molee - INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM
23 kwietnia 2015 at 21:46[…] to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a […]
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CURRY ( z kuskusem ) - kuchnia indyjska
24 listopada 2015 at 23:59[…] curry, kurkumy, cynamonu i innych, niesamowicie aromatycznych przypraw kusi na każdym […]