Jak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe ( a jakich ja ciast nie uwielbiam?! ;) ).
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto budyniowe o orzeźwiającym smaku!
Delikatny makowy biszkopt przełożony pomarańczowym kremem i obsypany chrupiącymi bakaliami.
Ozdobione soczystymi owocami sprawia, że wygląda niesamowicie apetycznie i przywodzi na myśl wakacyjne słońce i egzotyczne wakacje!
Niebo w gębie!
Ciasto po które sięga się z przyjemnością i które znika w błyskawicznym tempie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
CIASTO:
* mąka – 130 g
* cukier – 160 g
* margaryna – 50 g
* jajko – 5 szt
* suchy mak – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM:
* budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g
* mleko – 800 ml
* margaryna – 220 g
* olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki
DODATKOWO:
* orzechy nerkowce – ok. 50 g
* kokos – 30 g
* pomarańcza – 1 szt
* cytryna – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem.
Wlewamy rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy łyżką.
Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty.
KREM:
Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie.
Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu.
CAŁOŚĆ:
Do tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ).
Wyrównujemy wierzch i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy podprażonymi na patelni orzechami i kokosem oraz pokrojonymi owocami.
Przepis zainspirowany przepisem na Tort makowo-budyniowy ze strony mojeciasto.pl.
Zmniejszyłam ilość mleka w kremie.
Dodałam olejek pomarańczowy.
Dodałam orzechy oraz kokos.
Dodałam pomarańcze oraz cytryny do dekoracji.
4 komentarze
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM
5 maja 2015 at 06:29[…] Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! […]
monika
4 marca 2016 at 09:43Te budynie to napewno maja mieć po 60 ??? Bo ja nigdzie nie widzę budyni takich tylko po 37 pozdrawiam
Karola
23 grudnia 2017 at 13:48Ciasto pyszne! :)
Gorąco polecam:)
W przepisie na ciasto brak tylko informacji o cukrze, ale dodałam do białek.
Pozdrawiam
Ostra na Słodko
23 grudnia 2017 at 15:04Dziękuję Kochana za zwrócenie uwagi – poprawię! :))))
Cieszę sie, że smakuje!
Wesołych Świąt! :*