PĄCZKI WIEDEŃSKIE / HISZPAŃSKIE

Pączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi.

Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!

Polecam!

paczki wiedenskie , paczki hiszpanskie , ciasto ptysiowe , tlusty czwartek , ostra na slodko 6xxxxx 

 

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* jajko – 4 szt
* sól – 1 szczypta
* woda – 125 ml
* olej do smażenia

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.

Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.

Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.

Studzimy.

Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

Wkładamy do szprycy lub rękawa.

Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.

Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.

Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy obficie cukrem pudrem..

paczki wiedenskie , paczki hiszpanskie , ciasto ptysiowe , tlusty czwartek , ostra na slodko xxxxxxxx