Gdy byłam dzieckiem co roku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina.
Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi.
Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry.
Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły (a zdarzało się, że mama musiała dosyłać, bo roztrwoniłam wszystko :D) – z samym cukrem pudrem.
Każde smakowały obłędnie – tak idealnie!
Niesamowicie chrupiące, a zarazem lekkie i delikatne – ajj, na samo wspomnienie cieknie ślinka.
Długo szukałam idealnego przepisu na te gofry, które mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam!
Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki!
Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i świetnej jakości gofrownica.
Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię właśnie te gofry marzeń – jak z nadmorskiej budki!
Tą gofrownicą jest GOFROWNICA DEZAL, model 301.7
Przeglądając “miliony” grup kulinarnych, fora internetowe, strony z poleceniami czy też komentarze pod zdjęciami gofrów zawsze znajdziecie wśród polecanych markę DEZAL.
DEZAL to polski producent najlepszych gofrownic, które w połączeniu z idealnym ciastem gwarantują Wam gofry smakujące jak te z najlepszej budki nad morzem.
Moja gofrownica to model DEZAL 301.7 PROFI
Posiada specjalną pokrywę otwierającą się pod kątem 100 stopni oraz 2 płyty grzewcze pokryte powłoką greblon zapobiegającą przywieraniu ciasta.
Temperatura robocza przy zamkniętych płytach wynosi 195C, a obudowa przystosowana jest do pracy ciągłej.
Ma moc 1300 Watów i waży 3,2 kg.
Wybierając gofrownicę pamiętajcie, by zwracać uwagę na jej moc – im wyższa, tym zdecydowanie lepiej.
Gofry nie tylko zrobią się błyskawicznie, ale i idealnie wypieką pozostając lekkimi, puszystymi i chrupiącym, a nie ciągnącymi jak guma.
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 2 szkl
* mleko 2 albo 3,2% – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* drobny cukier – 1 łyżka
* roztopione masło klarowane – 1/3 szkl
* jajko – 2 szt
* sól
1 szkl = 250 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rozgrzewamy gofrownicę – na spodzie zapalą się kontrolne lampki.
Lampka zielona świeci – urządzenie podłączone do sieci zasilającej jednocześnie stanowi wyłącznik prądu.
Lampka czerwona świeci – rozpoczął się proces nagrzewania płyt, gaśnie gdy płyty osiągną temperaturę roboczą ok 195 stopni.
Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy.
Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem.
Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto – trwa to ok. 3,5 minuty.
UWAGA!
Studzimy na kratce!
Nie układamy jednego na drugim przed wystudzeniem, bo zrobią się gumowe!
Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami!
W ofercie DEZAL znajdziecie również inne modele – zarówno takie do użytku profesjonalnego ….
…. jak i bardziej domowego.
Nie brakuje również tych bombelkowych, które okazały się hitem ostatnich miesięcy!
W poniższej specyfikacji znajdziecie kilka szczegółów, które z całą pewnością pomogą Wam w wyborze odpowiedniego modelu!
PODSUMOWUJĄC:
Mówiłam raz i mówić zawsze będę : DEZAL to najlepsze gofrownice na rynku!
Dzięki wysokiej mocy, odpowiedniej wielkości i grubości gratek, a także specjalnej powłoce gofry wypiekają się znakomicie!
Cudownie rosną!
Ładnie się rumienią!
Są lekkie i chrupiące!
A z gofrownicy podczas pieczenia ulatnia się piękny maślany zapach!
Jeśli planujecie zakup gofrownicy nie wahajcie się ani chwil – gwarantuję Wam, że ten polski produkt spełni Wasze oczekiwania a może nawet je przebije!
Urządzenie jest przystosowane do pracy ciągłej i dzięki temu doskonale sprawdza się zarówno w domu jak również w hotelach, kawiarniach, lodziarniach, a także w innych punktach małej gastronomi.
Zapraszam serdecznie do sklepu internetowego marki DEZAL!
Oprócz szerokiego wyboru urządzeń znajdziecie tam również smakowite przepisy!
I pamiętajcie – wspierajmy polskich producentów.
Ps. na blogu znajdziecie kilkanaście różnych przepisów na gofry – zarówno te słodkie, jak i słone!
To tylko niektóre z nich!
Zapraszam!
No Comments