KAWOSZEK – CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA + najlepszy ekspres przelewowy, jakiego do tej pory używałam!

Zawsze wraz z nadejściem chłodów częściej w swojej kuchni sięgam bo “cięższe smaki”.

W wypiekach goszczą orzechy, gorzka czekolada, kawa czy też większa ilość cynamonu lub przypraw korzennych.

Dziś, zainspirowana współpracą z marką MELITTA, produkującą m.in genialne ekspresy do kawy przygotowałam przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kawy.

Herbatniki pokryła słodka, budyniowa masa oraz kawowa pianka.

Niesamowitego uroku dodają mini biszkopciki również odrobinę nasączone kawą i posypane kakao.

Ciacho wyglądem przypomina tak lubiane przez wielu tiramisu – smakiem również mu dorównuje!

Gorąco polecam!

 

Ps. od jakiego czasu mam w domu ekspres przelewowy MELITTA model AROMA FRESH THERM.

AromaFresh Therm

To nie pierwszy mój ekspres przelewowy ( ale pierwszy tej marki ), dlatego też mam porównanie i jestem w stanie powiedzieć co mi się podoba, a co nie ( jeśli w ogóle coś jest na nie).

Ekspresu używam codziennie – i to już jest pierwsza różnica z poprzednikiem innej marki.

Poprzednik był ekspresem bardzo wolnym, ciężkim do mycia, a do tego bardzo ubogo wyposażonym.

Model MELITTA AROMAFRESH THERM posiada m.in.

* możliwość ustawianie grubości mielenia ziaren

* młynek do kawy, dlatego tez możemy używać kawy ziarnistej ( co sprawia, że w całym domu pachnie jak w kawiarence ), jak i odrazu kawy zmielonej ( stary ekspres nie miał funkcji młynka )

* możliwość wyboru mocy kawy – od słabej przez średnią po mocną

* wybór ilości filiżanek, które chcemy zaparzyć

* wyjmowany pojemnik na wodę z oznaczeniem ilości filiżanek

* timer, funkcja minutnika

* zegar

* wyświetlacz ledowy

* genialny, nowoczesny design pasujący do każdej kuchni

* wykonanie ze stali nierdzewnej

* nietłukący dzbanek

* wyjmowany plastikowy pojemnik na filtr z ochroną przed kapaniem

To tylko niektóre z zalet tego ekspresu!

AromaFresh Therm

Tak jak Wam mówiłam – używam już kolejny tydzień razem z całą rodziną i jesteśmy szczerze zachwyceni!

Zresztą od czytelników z Instagrama wiem, że mając ten ekspres również nie żałują zakupu!

Gorąco polecam! 

A teraz zapraszam na obiecane ciacho!

 

SKŁADNIKI:

* herbatniki kakaowe + zwykłe – 40 szt

KREM BUDYNIOWY:

* mleko – 1 l

* budyń śmietankowy z cukrem – 2 szt

* mąka pszenna – 2 łyżki

* żółtko – 3 szt

* cukier – 3/4 szkl

* pasta waniliowa – 1 łyżeczka

* masło – 250 g

PIANKA KAWOWA:

* mleczna czekolada – 100 g

* żelatyna – 3 płaskie łyżeczki

* mleko – 350 ml

* napar z kawy – 150 ml

* śnieżka – 2 op

* kakao – 1 łyżka

DODATKOWO:

* mini biszkopciki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KREM BUDYNIOWY:

Z litra mleka odlewamy niecałą szklankę, resztę gotujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, pastę waniliową oraz mąkę – dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.

Studzimy, a następnie do zimnego dodajemy utarte wcześniej masło i cały czas ucieramy na gładki krem.

CAŁOŚĆ:

Na blasze układamy porcję herbatników, przykrywamy połową kremu i drugą warstwą herbatników, lekko dociskamy.

Smarujemy reszta kremu i układamy warstwę herbatników jasnych, wstawiamy do lodówki.

PIANKA KAWOWA:

Napar z kawy, czekoladę, kakao i mleko wlewamy do garnka, na wolnym ogniu gotujemy, aż czekolada się rozpuści.

Studzimy.

Do zimnej masy dodajemy śnieżki i miksujemy do zgęstnienia.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dokładne mieszamy, a następnie wlewamy do musu kawowego cały czas miksując.

Dokładnie zmiksowane odstawiamy na 5 minut do lodówki, a następnie wylewamy na ciasto, wygładzamy, układamy biszkopciki i nasączamy je naparem kawowym.

Po mocnym schłodzeniu ( najlepiej przez noc ) posypujemy kakao i zajadamy.

Smacznego!

Gorąco zapraszam Was do zapoznania się z ofertą marki MELITTA.

Znajdziecie tam nie tylko ekspresy do kawy, ale również spieniacze, młynki, filtry i wspaniałą kawę.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress