Zawsze wraz z nadejściem chłodów częściej w swojej kuchni sięgam bo “cięższe smaki”.
W wypiekach goszczą orzechy, gorzka czekolada, kawa czy też większa ilość cynamonu lub przypraw korzennych.
Dziś, zainspirowana współpracą z marką MELITTA, produkującą m.in genialne ekspresy do kawy przygotowałam przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kawy.
Herbatniki pokryła słodka, budyniowa masa oraz kawowa pianka.
Niesamowitego uroku dodają mini biszkopciki również odrobinę nasączone kawą i posypane kakao.
Ciacho wyglądem przypomina tak lubiane przez wielu tiramisu – smakiem również mu dorównuje!
Gorąco polecam!
Ps. od jakiego czasu mam w domu ekspres przelewowy MELITTA model AROMA FRESH THERM.
To nie pierwszy mój ekspres przelewowy ( ale pierwszy tej marki ), dlatego też mam porównanie i jestem w stanie powiedzieć co mi się podoba, a co nie ( jeśli w ogóle coś jest na nie).
Ekspresu używam codziennie – i to już jest pierwsza różnica z poprzednikiem innej marki.
Poprzednik był ekspresem bardzo wolnym, ciężkim do mycia, a do tego bardzo ubogo wyposażonym.
Model MELITTA AROMAFRESH THERM posiada m.in.
* możliwość ustawianie grubości mielenia ziaren
* młynek do kawy, dlatego tez możemy używać kawy ziarnistej ( co sprawia, że w całym domu pachnie jak w kawiarence ), jak i odrazu kawy zmielonej ( stary ekspres nie miał funkcji młynka )
* możliwość wyboru mocy kawy – od słabej przez średnią po mocną
* wybór ilości filiżanek, które chcemy zaparzyć
* wyjmowany pojemnik na wodę z oznaczeniem ilości filiżanek
* timer, funkcja minutnika
* zegar
* wyświetlacz ledowy
* genialny, nowoczesny design pasujący do każdej kuchni
* wykonanie ze stali nierdzewnej
* nietłukący dzbanek
* wyjmowany plastikowy pojemnik na filtr z ochroną przed kapaniem
To tylko niektóre z zalet tego ekspresu!
Tak jak Wam mówiłam – używam już kolejny tydzień razem z całą rodziną i jesteśmy szczerze zachwyceni!
Zresztą od czytelników z Instagrama wiem, że mając ten ekspres również nie żałują zakupu!
Gorąco polecam!
A teraz zapraszam na obiecane ciacho!
SKŁADNIKI:
* herbatniki kakaowe + zwykłe – 40 szt
KREM BUDYNIOWY:
* mleko – 1 l
* budyń śmietankowy z cukrem – 2 szt
* mąka pszenna – 2 łyżki
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* pasta waniliowa – 1 łyżeczka
* masło – 250 g
PIANKA KAWOWA:
* mleczna czekolada – 100 g
* żelatyna – 3 płaskie łyżeczki
* mleko – 350 ml
* napar z kawy – 150 ml
* śnieżka – 2 op
* kakao – 1 łyżka
DODATKOWO:
* mini biszkopciki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KREM BUDYNIOWY:
Z litra mleka odlewamy niecałą szklankę, resztę gotujemy.
Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, pastę waniliową oraz mąkę – dokładnie mieszamy.
Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.
Studzimy, a następnie do zimnego dodajemy utarte wcześniej masło i cały czas ucieramy na gładki krem.
CAŁOŚĆ:
Na blasze układamy porcję herbatników, przykrywamy połową kremu i drugą warstwą herbatników, lekko dociskamy.
Smarujemy reszta kremu i układamy warstwę herbatników jasnych, wstawiamy do lodówki.
PIANKA KAWOWA:
Napar z kawy, czekoladę, kakao i mleko wlewamy do garnka, na wolnym ogniu gotujemy, aż czekolada się rozpuści.
Studzimy.
Do zimnej masy dodajemy śnieżki i miksujemy do zgęstnienia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dokładne mieszamy, a następnie wlewamy do musu kawowego cały czas miksując.
Dokładnie zmiksowane odstawiamy na 5 minut do lodówki, a następnie wylewamy na ciasto, wygładzamy, układamy biszkopciki i nasączamy je naparem kawowym.
Po mocnym schłodzeniu ( najlepiej przez noc ) posypujemy kakao i zajadamy.
Smacznego!
Gorąco zapraszam Was do zapoznania się z ofertą marki MELITTA.
Znajdziecie tam nie tylko ekspresy do kawy, ale również spieniacze, młynki, filtry i wspaniałą kawę.
No Comments