Kiedyś już Wam to opowiadałam …
Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka.
Zawsze!
A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ).
Ta szarlotka smakowała jak żadna inna.
Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem.
Tego smaku nie da się porównać z niczym innym, bo babcia w tę szarlotkę wkładała całe serce.
Dziś mam dla Was przepis na nią.
Jest pyszna! I choć do tej babcinej zawsze jej będzie czegoś brakować, to gwarantuję Wam, że zniknie z blachy błyskawicznie, bo każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24 x 28 )
CIASTO:
* mąka pszenna – 400 g
* cukier – 1/3 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* jajko – 2 szt
* cukier waniliowy – 1 op
* mleko – 4 łyżki
* śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka
* masło – 150 g
NADZIENIE:
* jabłka – 2 kg
* cukier – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 1 op
* cynamon – 1 łyżka
* masło – 40 g
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NADZIENIE:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło.
Na wolnym ogniu dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy od 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami.
Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez ok. 5 minut.
Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, przecinamy na 2 części.
Jedną częścią wylepiamy blachę ( 25×28 ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Podpiekamy ok. 10 minut w 180C.
CAŁOŚĆ:
Na podpieczone ciasto wyciągamy prażone jabłka.
Do pozostałego ciasta dodajemy 4 łyżki mleka ( ma zrobić się lejące ) i wykładamy na nadzienie.
Pieczemy ok.30-35 minut, dokładnie studzimy.
Obficie posypujemy cukrem pudrem.
Pycha!
Smacznego!
2 komentarze
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ - deser w słoiczku
26 lutego 2016 at 04:42[…] Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę! […]
Ania
12 lipca 2017 at 15:07Bardzo dobra szarlotka, latwa i szybka w przygotowaniu :)a to sie liczy przy dwojce szkrabow;)jabłka, dla oszczędności czasu, starlam na tarce i dodalam budyn waniliowy,bez prazenia:)