CIASTO CZESKIE / MIODOWNIK / GRYSIKOWE

Dziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.

Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.

Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej na drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.

Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! 

Gorąco polecam!

ciasto czeskie , grysikowiec , miodownik , czeskie ciasto najlepsze , ostra na slodko , blog kulinarny, przepisy na ciasta (1)x

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 3 szkl

* żółtko – 4 szt

* cukier – 0,5 szkl

* soda – 1 łyżeczka

* margaryna – 1 łyżka

* miód – 3 łyżki

* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki

KREM:

* kasza manna – 10 łyżek

* cukier – 0,5 szkl

* mleko – 900 ml

* masło – 200 g

DODATKOWO :

* powidła śliwkowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

KREM:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.

CIASTO:

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.

Uwaga!

Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!

Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem).

Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia.

Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

CAŁOŚĆ:

Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna.

Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę ( zostawiamy trochę na wierzch ).

Kładziemy trzeci blat, dociskamy i smarujemy resztą masy.

Odstawiamy do “przegryzienia”

PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.

Smacznego!

You Might Also Like

19 komentarzy

  • Reply
    gin
    17 sierpnia 2014 at 04:14

    Wygląda wyjątkowo apetycznie :)

  • Reply
    Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem z landrynkami
    24 października 2014 at 10:05

    […] Delikatne … puszyste … przepyszne! […]

  • Reply
    AZgotuj
    15 grudnia 2014 at 19:25

    To ciasto jest wspaniałe – to mój smak zdecydowanie:)

  • Reply
    Joanna
    1 stycznia 2015 at 15:21

    Właśnie skończyłam i wyszło rewelacyjne :) Dziękuję za przepis i polecam :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      1 stycznia 2015 at 15:25

      Bardzo się cieszę!
      Że się udało i że smakuje!
      Mam nadzieję , że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)

  • Reply
    Dorota
    11 marca 2015 at 17:14

    Robiłam i potwierdzam,że ciężko faktycznie się wałkuje. Ja wykleiłam blachę. Ciasto jest pyszne !!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 marca 2015 at 18:43

      Bardzo się cieszę , że smakuje! :)))

      • Reply
        Anonim
        25 czerwca 2015 at 09:29

        witam moja mama do masy dodawala sok z 1 cytryny przez co ciasto nie bylo slodkie.
        pozdrawiam KM

  • Reply
    Smaczne Przepisy
    11 marca 2015 at 17:30

    Oj ja też uwielbiam to ciasto ;)

  • Reply
    miodownik
    2 kwietnia 2015 at 22:11

    bardzo dobre…choc ja gyzik gotuje i cieply nakladam na ciasto…tez jej bardzo dobry;-)

  • Reply
    Kasia
    22 sierpnia 2015 at 22:00

    Właśnie druga część ciasta zasiadła do piekarnika :-)
    To ciasto pachnie cudnie :-) a do masy z kaszą manną dodałam troszkę olejku waniliowego :-)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 sierpnia 2015 at 22:25

      Ajjj ale się cieszę , że pieczesz!!!
      Mam nadzieję , że będzie pycha!

  • Reply
    Rene
    22 grudnia 2015 at 18:02

    Witam.Przepis super i bardzo prosty.Mam tylko pytanie…Ile gram maki trzeba dac do ciasta?Napisane sa szklanki a ja zawsze mam z tym problem.Pozdrawiam

  • Reply
    Ela
    26 lutego 2016 at 20:46

    Szlanka o poj.250ml to 170g mąki pszennej

  • Reply
    Jot
    8 lipca 2016 at 09:00

    Czym na zdjęciach posypane jest ciasto?

  • Reply
    Kamil T.
    27 maja 2017 at 14:25

    Ja właśnie robię. Placki wyszły całkiem przyzwoicie choć po mojej modyfikacji (zamiast margaryny, masło) wałkowanie było całkiem łatwe ale i mąki sporo musiałem dodać by ciasto przystało być luźne. Mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć efekt końcowy taki jaki zachowałem w pamięci z początku lat 90’tych, gdzie takie właśnie ciasto, robiła moja ciotka mieszkająca w górach nieopodal Karpacza. Z niecierpliwością czekam na finisz :)

  • Reply
    Pati
    17 marca 2024 at 10:21

    Czy na górę zamiast masy można dać polewę czekoladowa i posypać migdałami?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress