Święta już za rogiem!
Powiem Wam, że ten rok zleciał mi niesamowicie szybko!
Zdecydowanie za szybko!
Dopiero było lato i biegałam po plaży, a dziś już choinka stoi ubrana.
Może bardziej odczuwałoby się to świąteczną atmosferę, gdyby śnieg za oknem poprószył – a tam widać wiosnę ( na co ja wcale nie narzekam, bo jak wiecie nie znoszę zimy! ).
Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybki, świąteczny piernik.
Piernik, który zrobimy błyskawicznie!
Delikatny, pachnący korzennymi przyprawami, z kwaskowatą nutką konfitury żurawinowej i czekoladą.
Piernik podobny do tego, który robiłam 7 grudnia w Dzień Dobry TVN.
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 450 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* cukier – 5-6 łyżek
* soda oczyszczona – 1 łyżeczka
* mleko – 250 ml
* masło – 250 g
* miód – 150 g
* przyprawa do pierników – 1 opakowanie
* jajka – 3 szt.
* konfitura żurawinowa – 1 opakowanie
* żurawina suszona – 100 g
POLEWA:
* gorzka czekolada – 200 g
* śmietanka 30% – 150 ml
* masło – 50 g
dodatkowo
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy.
Roztapiamy masło z cukrem i miodem, dodajemy przyprawę do piernika.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem i sodą.
Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy jajka i konfiturę, mieszamy.
Wsypujemy żurawinę.
Wylewamy na tortownicę oprószoną bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy..
POLEWA:
W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy połamaną czekoladę. Polewamy.
Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, dekorujemy.
Smacznego!
No Comments