Ciasto, które totalnie rozkochało w sobie moją mamę i tak naprawdę to Ona jest teraz w domu mistrzynią w jego przygotowywaniu!
Przepis dostała od koleżanki w pracy, a przygotowywała je już kilka ( a może nawet naście razy! ).
.
.
.
Ciasto robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzebne tylko kilka składników, które przeważnie mamy pod ręką ( albo w sklepie za rogiem! ).
Zarówno wygląd, jak i smak robią furorę!
Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast,
Gorąco polecam!
Idealny pomysł nie tylko na Święta!
SKŁADNIKI:
( blacha ok. 24×30 cm )
* gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! )
* galaretka przezroczysta – 3 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt
* śmietana 30% – 600 ml
* kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Przezroczyste galaretka rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia.
Na spodzie blachy układamy gofry.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę.
Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka.
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto.
Chłodzimy najlepiej przez noc.
Jest pysznie!
Smacznego!
Ps. jak się okazało przepis został wymyślony przez Kasię z bloga www.s9.pl
Brawo Kasiu – cudowny pomysł!
Rozkochał moja mamę i nie tylko!
Na Wigilii w pracy zrobił prawdziwą furorę!
5 komentarzy
Emi
24 grudnia 2019 at 23:28Witam, chętnie upiekę to ciasto :-) Mam tylko pytanie o jakim smaku użyć przezroczystej galaretki ??
Ostra na Słodko
25 grudnia 2019 at 10:27Zdecydowanie polecam cytrynową <3
Kamu $
25 lutego 2020 at 19:38Właśnie teraz robię ciacho z Twojego bloga .Mam nadzieję ,ze będzie idealne .
JOLANTA
12 czerwca 2021 at 09:40Witam masa ze śmietany jest sztywna w miarę czy można ją czymś zastąpić na przykład Śnieżka i wlać do śnieżki galaretkę?
Ostra na Słodko
12 czerwca 2021 at 14:07Masa śmietanowa w tych proporcjach, w połączeniu z galaretką będzie lekka i puszysta.
Nie ma potrzeby jej zamieniać.
Nie wiem jak się zachowa ze śnieżką – nie używam jej w przepisach.