MARGARETKA – CIASTO BEZ PIECZENIA

Ciasto, które totalnie rozkochało w sobie moją mamę i tak naprawdę to Ona jest teraz w domu mistrzynią w jego przygotowywaniu!

Przepis dostała od koleżanki w pracy, a przygotowywała je już kilka ( a może nawet naście razy! ).

.

.

.

Ciasto robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzebne tylko kilka składników, które przeważnie mamy pod ręką ( albo w sklepie za rogiem! ).

Zarówno wygląd, jak i smak robią furorę!

Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast,

Gorąco polecam!

Idealny pomysł nie tylko na Święta!

SKŁADNIKI:

( blacha ok. 24×30 cm )

* gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! )

* galaretka przezroczysta – 3 szt

* galaretka cytrynowa – 2 szt

* śmietana 30% – 600 ml

* kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przezroczyste galaretka rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia.

Na spodzie blachy układamy gofry.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę.

Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka.

Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto.

Chłodzimy najlepiej przez noc.

Jest pysznie!

Smacznego!

Ps. jak się okazało przepis został wymyślony przez Kasię z bloga www.s9.pl

Brawo Kasiu – cudowny pomysł!

Rozkochał moja mamę i nie tylko!

Na Wigilii w pracy zrobił prawdziwą furorę!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Emi
    24 grudnia 2019 at 23:28

    Witam, chętnie upiekę to ciasto :-) Mam tylko pytanie o jakim smaku użyć przezroczystej galaretki ??

  • Reply
    Kamu $
    25 lutego 2020 at 19:38

    Właśnie teraz robię ciacho z Twojego bloga .Mam nadzieję ,ze będzie idealne .

    • Reply
      JOLANTA
      12 czerwca 2021 at 09:40

      Witam masa ze śmietany jest sztywna w miarę czy można ją czymś zastąpić na przykład Śnieżka i wlać do śnieżki galaretkę?

      • Reply
        Ostra na Słodko
        12 czerwca 2021 at 14:07

        Masa śmietanowa w tych proporcjach, w połączeniu z galaretką będzie lekka i puszysta.
        Nie ma potrzeby jej zamieniać.

        Nie wiem jak się zachowa ze śnieżką – nie używam jej w przepisach.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress