Jak wiecie jestem królową serników, a zarazem wielką miłośniczką kaszy jaglanej.
A gdyby tak połączyć te 2 rzeczy w jedną, pyszną całość? Ja jestem ZA!
Dziś mam dla Was przepis na pyszny, świąteczny Sernik z kaszy jaglanej o smaku kokosowym.
Możemy go przygotować w 2 wersjach – zdrowej i mniej kalorycznej i mniej zdrowej – obie równie pyszne!!!
Delikatny, niesamowicie smaczny – do jego zrobienia zainspirowała mnie marka INTENSON – producent oferujący produkty z linii Superfoods – http://intenson.pl/
Ci z Was, którzy nie liczą kalorii i lubią sobie pozwolić na rozpustę mogą go tak jak ja oblać sosem karmelowym i obsypać prażonymi nerkowcami.
Smakuje idealnie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm )
* kasza jaglana – 1 szkl
* mleko 2% – 2,5 szkl
* do słodzenia Erytrytol – od 0,5 – 3/4 szkl
* mleko kokosowe – 200 g
* wiórki kokosowe – 0,5 szkl
* sok z cytryny- 3 łyżki
DODATKOWO:
*sos karmelowy ( masło, cukier, śmietana 30% ) + orzechy nerkowca
* olej kokosowy do natłuszczenia blachy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę jaglaną płuczemy ciepłą wodą, gotujemy w mleku 25 minut – uważamy, by się nie przypaliła.
Do ugotowanej dodajemy cukier, sok z cytryny i mleko kokosowe – wszystko mieszamy, blendujemy na gładką masę.
Dodajemy kokos, mieszamy , wylewamy na natłuszczoną olejem kokosowym blachę i wysypaną wiórkami kokosowymi.
Wierzch posypujemy dodatkowymi wiórkami i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 50 minut.
Podajemy, kiedy CAŁKOWICIE wystygnie!
Smacznego!
Projekt powstał we współpracy z marką INTENSON – producentem oferującym bardzo szeroki wybór produktów z kategorii Superfoods, m.in. jagody acai, maca, spirulina, chlorella i nasiona chia.
Produkty dostępne są w większości marketów i sklepów ze zdrową żywnością.
Nasiona konopii, Oleje kokosowe, Amarantus, Chlorella, Orzechy, Jęczmień, Żeń-szeń i wiele wiele innych.
2 komentarze
Monika
21 marca 2020 at 16:38Czy zamiast erytrytolu można ksylitol lub zwykły cukier podać?
Ostra na Słodko
21 marca 2020 at 17:04Oczywiście, śmiało!