Są takie dni kiedy mam niesamowitą ochotę na czekoladowe brownie ( ojj często takie są! ).
Co wtedy robię? Zwykle piekę!
A gdy nie chce mi się piec, sięgam do kuchennej szafki i robię fanatyczną kawę o smaku tego ciacha.
Dziś mam dla Was przepis na obłędną w smaku Kawę Brownie z bitą śmietaną i wiśniami na gorąco.
Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem na deser w te zimne dni!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 2 łyżeczki
http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/
* czekoladowe herbatniki – 3 szt
* masa krówkowa / kajmakowa – 3 łyżki
* gorzka czekolada – ok. 10 kostek
* kakao – 1 łyżeczka
* mleko 3,2% – 200 ml
* cukier – do smaku
DODATKOWO:
* wiśnie ( z kompotu ) , mleczna czekolada, śmietana 36% ( do ubicia )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy drobno posiekane herbatniki i masę krówkową – mieszamy.
Całość wlewamy do szklanki.
Mleko podgrzewamy, dodajemy kawę INKA i kakao, słodzimy ( wg. uznania ).
Całość wylewamy na masę czekoladową.
Dekorujemy przesmażonymi na patelni wiśniami, bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
No Comments