To już chyba ostatnie ( albo przedostatnie! ) rabarbarowe słodkości, jakie dodaję Wam w tym sezonie rabarbarowym.
Już niedługo rozpoczniemy truskawkowy maraton!
Dziś przygotowałam dla Was przepyszne kruche ciasto przykryte rabarbarem, budyniem i słodką, malinową pianką ( taką a’la beza! ).
No i oczywiście kruszonka!
Dużo kruszonki – jak zwykle!
Tak jak lubimy wszyscy!
Ciasto można przygotować w tortownicy albo na prostokątnej blasze – każdy pomysł będzie dobry.
Ciacho jest pyszne!
Będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI:
( tortownica 26 cm )
CIASTO:
* mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier – 0,5 szkl
* cukier z wanilią – 1 op
* masło – 180 g
* żółtko – 4 szt
* sól – 1 szczypta
BUDYŃ ŚMIETANKOWY:
* mleko – 750 ml
* budyń śmietankowy – 80 g
* cukier – 4 łyżki
PIANKA MALINOWA:
* kisiel malinowy – 1 op
* białko – 4 szt
* cukier – 0,5 szkl
DODATKOWO:
* rabarbar – 5-6 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, masło, żółtka i odrobinę soli.
Mieszamy ( lub siekamy ) na kruche ciasto.
Dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy tortownicę, drugą mrozimy.
Nakłuwamy ciasto, podpiekamy ok. 15 minut w 180C z termoobiegiem.
RABARBAR:
Pokrojony rabarbar układamy gęsto na cieście.
BUDYŃ:
Pół litra mleka gotujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy budyń.
Wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.
Zdejm,ujemy z ognia, zalewamy rabarbar.
PIANKA MALINOWA:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier.
Dodajemy proszek kisielowy, ubijamy, wykładamy na budyń.
CAŁOŚĆ:
Na wierzch obficie ścieramy zmrożone kruche ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut w 180C.
Studzimy!
Smacznego!
No Comments