KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, BUDYNIEM I MALINOWĄ PIANKĄ POD KRUSZONKĄ

To już chyba ostatnie ( albo przedostatnie! ) rabarbarowe słodkości, jakie dodaję Wam w tym sezonie rabarbarowym.

Już niedługo rozpoczniemy truskawkowy maraton!

Dziś przygotowałam dla Was przepyszne kruche ciasto przykryte rabarbarem, budyniem i słodką, malinową pianką ( taką a’la beza! ).

 

No i oczywiście kruszonka!

Dużo kruszonki – jak zwykle!

Tak jak lubimy wszyscy!

Ciasto można przygotować w tortownicy albo na prostokątnej blasze – każdy pomysł będzie dobry.

Ciacho jest pyszne!

Będziecie zachwyceni!

SKŁADNIKI:

( tortownica 26 cm )

CIASTO:

* mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* cukier – 0,5 szkl

* cukier z wanilią – 1 op

* masło – 180 g

* żółtko – 4 szt

* sól – 1 szczypta

BUDYŃ ŚMIETANKOWY:

* mleko – 750 ml

* budyń śmietankowy – 80 g

* cukier – 4 łyżki

PIANKA MALINOWA:

* kisiel malinowy – 1 op

* białko – 4 szt

* cukier – 0,5 szkl

DODATKOWO:

* rabarbar – 5-6 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, masło, żółtka i odrobinę soli.

Mieszamy ( lub siekamy ) na kruche ciasto.

Dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy tortownicę, drugą mrozimy.

Nakłuwamy ciasto, podpiekamy ok. 15 minut w 180C z termoobiegiem.

RABARBAR:

Pokrojony rabarbar układamy gęsto na cieście.

BUDYŃ:

Pół litra mleka gotujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy budyń.

Wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.

Zdejm,ujemy z ognia, zalewamy rabarbar.

PIANKA MALINOWA:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier.

Dodajemy proszek kisielowy, ubijamy, wykładamy na budyń.

CAŁOŚĆ:

Na wierzch obficie ścieramy zmrożone kruche ciasto.

Pieczemy ok. 40 minut w 180C.

Studzimy!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress