MUFFINY FERRERO ROCHER – BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWY – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

Tak jak przepyszny Piernik Staropolski umilał nam Święta, tak teraz Muffiny Ferrero Rocher umilać nam będą Nowy Rok.

To właśnie z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was kolejny pyszny przepis naszego cyklu  NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

Zapraszam na obłędne czekoladowe muffiny z kremem i orzechowym krokantem.

Takie Ferrero Rocher w formie muffinek.

Obłędnie czekoladowe, wilgotne, zdecydowanie dla fanów ciemnej czekolady.

Do przepisu wykorzystałam moją ukochaną ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao.

Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków.

Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków.

Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. 

Na % w sklepie!

CALLEBAUT Czekolada ciemna Select 54,5% - 0,5kg

Świetnym dodatkiem okazał się  krokant orzechowy, który już kiedyś tutaj Wam pokazywałam – np. przy okazji Miodownika!

Krokant orzechowy 50g

Do dekoracji wykorzystałam folię transferową do czekolady z żółtym nadrukiem – przepiękna!

W sklepie dostępnych jest kilkadziesiąt różnych nadruków!

Folia transferowa do czekolady 30x40cm 81364D

Ps. ( pamiętajcie, że na hasło : sylwia2023 macie rabat 5%! na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ) – kod ważny do końca roku!

Całość wyszła jak zawsze obłędna! 

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

SKŁADNIKI:

BABECZKI:

* mąka pszenna – 80 g

* mąka owsiana – 40 g

* soda oczyszczona –  0,5 łyżeczki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* masło ( roztopione ) – 125 g

* ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao – 60 g – dostępna TUTAJ!

* kakao gorzkie – 30 g

* jajko L – 2 szt

* cukier drobny – 60 g

* Pasta cukiernicza waniliowa  – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* śmietana 18% kwaśna – 125 ml

KREM: 

* serek kremowy typu Philadelphia – 250 g

* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 100 g – dostępna TUTAJ!

* kakao – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BABECZKI:

Obie mąki przesiewamy z sodą, proszkiem oraz cukrem.

Ciepłym masłem zalewamy czekoladę, roztapiamy.

Dodajemy kakao oraz jajka – roztrzepujemy.

Wlewamy odrobinę pasty waniliowej, mieszamy.

Łączymy z suchymi składnikami dodając naprzemiennie śmietanę – ma wyjść gęsta, budyniowa masa.

Napełniamy wysmarowane masłem i delikatnie obsypane bułką tartą foremki.

Pieczemy do suchego patyczka – ok.20-25 minut w 170C.

KREM:

Wciskamy do wysmarowanych o obsypanych bułką tartą foremek.

Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka.

Czekoladę mleczną rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy do serka i ucieramy na gładką masę dodając odrobinę kakao.

Chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Górę babeczek ścinamy.

Dekorujemy schłodzonym kremem oraz orzechowym krokantem. 

Fajnie wyglądają też dekorację z czekolady robione na folii transferowej, o której pisałam powyżej!

W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również wiele forem, foremek i gadżetów do muffinek – zarówno do robienia, jak i dekoracji! 

Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie!

KLIK TUTAJ!

Ps. ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie rabat 5%! na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ) – kod ważny do końca roku!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Gosia
    3 grudnia 2021 at 14:04

    Odnośnie babeczek, czegoś nie rozumiem, pieczemy babeczki, następnie Krem wciskamy do foremek i znów pieczemy, pieczemy coś dwa razy, ale nie wiem co??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 grudnia 2021 at 14:06

      A gdzie znalazła Pani informację, że pieczemy drugi raz?

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress