Tak jak przepyszny Piernik Staropolski umilał nam Święta, tak teraz Muffiny Ferrero Rocher umilać nam będą Nowy Rok.
To właśnie z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was kolejny pyszny przepis naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR
Zapraszam na obłędne czekoladowe muffiny z kremem i orzechowym krokantem.
Takie Ferrero Rocher w formie muffinek.
Obłędnie czekoladowe, wilgotne, zdecydowanie dla fanów ciemnej czekolady.
Do przepisu wykorzystałam moją ukochaną ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao.
Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków.
Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków.
Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady.
Na % w sklepie!
Świetnym dodatkiem okazał się krokant orzechowy, który już kiedyś tutaj Wam pokazywałam – np. przy okazji Miodownika!
Do dekoracji wykorzystałam folię transferową do czekolady z żółtym nadrukiem – przepiękna!
W sklepie dostępnych jest kilkadziesiąt różnych nadruków!
Ps. ( pamiętajcie, że na hasło : sylwia2023 macie rabat 5%! na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ) – kod ważny do końca roku!
Całość wyszła jak zawsze obłędna!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
BABECZKI:
* mąka pszenna – 80 g
* mąka owsiana – 40 g
* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* masło ( roztopione ) – 125 g
* ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao – 60 g – dostępna TUTAJ!
* kakao gorzkie – 30 g
* jajko L – 2 szt
* cukier drobny – 60 g
* Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
* śmietana 18% kwaśna – 125 ml
KREM:
* serek kremowy typu Philadelphia – 250 g
* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 100 g – dostępna TUTAJ!
* kakao – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BABECZKI:
Obie mąki przesiewamy z sodą, proszkiem oraz cukrem.
Ciepłym masłem zalewamy czekoladę, roztapiamy.
Dodajemy kakao oraz jajka – roztrzepujemy.
Wlewamy odrobinę pasty waniliowej, mieszamy.
Łączymy z suchymi składnikami dodając naprzemiennie śmietanę – ma wyjść gęsta, budyniowa masa.
Napełniamy wysmarowane masłem i delikatnie obsypane bułką tartą foremki.
Pieczemy do suchego patyczka – ok.20-25 minut w 170C.
KREM:
Wciskamy do wysmarowanych o obsypanych bułką tartą foremek.
Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy do serka i ucieramy na gładką masę dodając odrobinę kakao.
Chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Górę babeczek ścinamy.
Dekorujemy schłodzonym kremem oraz orzechowym krokantem.
Fajnie wyglądają też dekorację z czekolady robione na folii transferowej, o której pisałam powyżej!
W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również wiele forem, foremek i gadżetów do muffinek – zarówno do robienia, jak i dekoracji!
Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie!
Ps. ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie rabat 5%! na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ) – kod ważny do końca roku!
2 komentarze
Gosia
3 grudnia 2021 at 14:04Odnośnie babeczek, czegoś nie rozumiem, pieczemy babeczki, następnie Krem wciskamy do foremek i znów pieczemy, pieczemy coś dwa razy, ale nie wiem co??
Ostra na Słodko
3 grudnia 2021 at 14:06A gdzie znalazła Pani informację, że pieczemy drugi raz?