Co prawda do Świąt zostały nam jeszcze 3 tygodnie, ale wiem, że część z Was już rozmyśla nad tym, co zagości na świątecznych stołach.
Królować będą puszyste serniki, kruche szarlotki, rolady makowe, ciasta przekładane ( ja uwielbiam TO czeskie ) i wiele wiele innych dotąd niewypróbowanych słodkości!
Tak jak i Wy nie mogę się doczekać tego świątecznego krzątania po kuchni.
Dziś przybiegam z przepisem dla wszystkich wielbicieli serników!
Nie jest to jednak klasyczny sernik, a jego zdecydowanie zdrowsza wersja.
Biały cukier zastąpiłam tutaj cukrem brzozowym – ksylitolem, który w swojej ofercie ma Dr.Oetker, a smak podkręciłam aromatycznym ekstraktem cytrynowym.
Całość wieńczy panna cotta z mango!
Sernik wyszedł niesamowicie delikatny i kremowy.
Idealny do świątecznej kawy w rodzinnym gronie, ale nie tylko!
Gwarantuję, że będzie robił furorę przy każdej okazji, a ci, którzy cenią sobie zdrowsze zamienniki – na stale wprowadzą go do swojego słodkiego menu!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 20 cm )
* ser biały 3 x mielony – 500 g
* ksylitol Dr.Oetker – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 2 płaskie łyżki
* jajko L – 3 szt
* śmietana 36% – 150 ml
* ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr.Oetker – 1 łyżeczka
PANNA COTTA MANGO
* mango( pulpa ) – 250 g
– śmietana 36% – 250 g
– cukier brzozowy (ksylitol ) z Finlandii Dr.Oetker – 4 łyżki
– żelatyna – 12 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SERNIK:
Ser ucieramy ( najlepiej rózgą ) z cukrem brzozowym Dr. Oetker i mąką pszenną.
Dodajemy po jednym jajku, a następnie śmietanę 36% i ekstrakt cytrynowy Dr. Oetker.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 170C, a następnie ok. 30 minut w 150C.
PANNA COTTA MANGO:
Żelatynę mieszamy z 50 g zimnej wody, odstawiamy.
Śmietanę gotujemy z cukrem, lekko przestudzoną mieszamy z masą żelatynową i pulpą mango.
Lekko chłodzimy, wylewamy na upieczony, przestudzony sernik, zostawiamy na noc w lodówce.
Warto poczekać!
Jest przepyszny!
CIEKAWOSTKA!
Nie wiem czy wiecie, ale KSYLITOL to substancja słodząca naturalnego pochodzenia.
Ten prawdziwy, oryginalny otrzymywany jest z kory drzew liściastych z Finlandii.
Jest tak samo słodki jak cukier, ale zdecydowanie mniej kaloryczny – idealny dla osób będących na diecie oraz wegan i diabetyków.
Idealny do wszystkich ciast poza drożdżowymi, deserów na zimno, koktajli, szejków i codziennego słodzenia kawy czy herbaty.
Należy jednak wprowadzać go do diety stopniowo zaczynając od mniejszych ilości.
Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada także wiele innych produktów naturalnego pochodzenia.
Są to m.in. Cukier kokosowy z Indonezji, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru czy też Cukier trzcinowy z cynamonem z Cejlonu.
Sprawdźcie, bo warto!
Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker
No Comments