Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce.
Takie makowce są doskonałym pomysłem na ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko.
Każda inna okazja jest równie dobra!
Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec.
Przepis pokradła mama z zeszyciku cioci Basi i zagościł u nas na stałe.
Takie makowiec robi się błyskawicznie i smakuje fenomenalnie.
To właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i ciężki.
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę… albo i dwie ;)
Znany również pod nazwą ” Japoński “
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 26×30 )
* mak ( suchy, nie mielony ) – 350 g
* cukier – 300 g
* masło – 240 g
* jajka – 9 szt
* jabłka – 600 g
* budyń śmietankowy – 1 op
* bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g
* olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
* kasza manna – 8 łyżek
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
DODATKOWO:
* mleczna czekolada + kokos
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę , budyń, starte jabłka i ubitą na sztywną pianę białka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
A jeśli i Wy lubicie ciasta z makiem to zaglądnijcie jeszcze do tych przepisów!
4 komentarze
Anonim
20 marca 2015 at 08:16a co z jabłkami
Ostra na Słodko
20 marca 2015 at 09:24Już poprawiłam :)
Dodajemy starte.
Dziękuję za czujność :*
Ewa
20 marca 2015 at 20:03Kochana jak Ty to robisz że jesz te pyszności a jesteś szczuplutka? :)
MARCHEWKOWE RACUSZKI Z ZIELONYM JABŁKIEM
15 listopada 2015 at 19:01[…] ( koniecznie ) marchew połączona z zielonymi jabłkami i cynamonem ( jednymi z moich ulubionych ! ) przygotowana w formie smakowitych placuszków jest […]