Jogurtowiec – ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką

Truskawkowych słodkości ciąg dalszy? Jasne, że tak! 

Póki sezon trwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków.

Mam dla Was przepisy na jeszcze 2 nowe ciacha – obydwa łatwe i obydwa mega pyszne.

Dziś zapraszam na przepyszny JOGURTOWIEC – ciasto z jogurtem, truskawkami i galaretką.

Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki.

Możecie dodać też inne, sezonowe owoce!

Szybkie!

łatwe!

Pyszne!

Zapraszam!

SKŁADNIKI:

( blacha 24×28 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna – 4 łyżki

* cukier – 3 łyżki

MASA:

* jogurt truskawkowy ( może być z kawałkami owoców ) – 800 g

* galaretka truskawkowa – 4 szt

* truskawki – ok. 500 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch.

Pod koniec stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka, ubijamy.

Dodajemy przesianą mąkę partiami, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok. 30 minut w 180C, do suchego patyczka.

MASA:

Galaretki rozpuszczamy w 2 naczyniach.

Do mniejszego wlewamy 350 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy, studzimy.

Do większego wlewamy 900 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy, studzimy.

Do miski wkładamy 2 jogurty truskawkowe, wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę ( tą mniejszą ), miksujemy.

Na chwilę odstawiamy aż zacznie tężeć, a następnie wylewamy na nasączony herbatą z cytryną biszkopt.

Układamy truskawki, chłodzimy.

Zalewamy drugą, tężejącą galaretką.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress