Truskawkowych słodkości ciąg dalszy? Jasne, że tak!
Póki sezon trwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków.
Mam dla Was przepisy na jeszcze 2 nowe ciacha – obydwa łatwe i obydwa mega pyszne.
Dziś zapraszam na przepyszny JOGURTOWIEC – ciasto z jogurtem, truskawkami i galaretką.
Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki.
Możecie dodać też inne, sezonowe owoce!
Szybkie!
łatwe!
Pyszne!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×28 cm )
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 4 łyżki
* cukier – 3 łyżki
MASA:
* jogurt truskawkowy ( może być z kawałkami owoców ) – 800 g
* galaretka truskawkowa – 4 szt
* truskawki – ok. 500 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch.
Pod koniec stopniowo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka, ubijamy.
Dodajemy przesianą mąkę partiami, mieszamy szpatułką.
Pieczemy ok. 30 minut w 180C, do suchego patyczka.
MASA:
Galaretki rozpuszczamy w 2 naczyniach.
Do mniejszego wlewamy 350 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy, studzimy.
Do większego wlewamy 900 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy, studzimy.
Do miski wkładamy 2 jogurty truskawkowe, wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę ( tą mniejszą ), miksujemy.
Na chwilę odstawiamy aż zacznie tężeć, a następnie wylewamy na nasączony herbatą z cytryną biszkopt.
Układamy truskawki, chłodzimy.
Zalewamy drugą, tężejącą galaretką.
Smacznego!
No Comments