Święta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami!
I choć w tym roku znów będą pewnie inne niż dotychczas, to na stole na bank nie zabraknie świątecznych wypieków, a w domu rodzinnej świątecznej atmosfery.
Wielkanocnego śniadania, uśmiechu od ucha do ucha, pachnącego żurku z jajkiem i wielkanocnych kolorowych mazurków.
I to właśnie na mazurek chciałabym Was dziś zaprosić!
Zainspirowana kolejną współpracą z firmą BIELMAR, producentem znanej od lat PALMY, przygotowałam dla Was przepis na fantastycznego fistaszkowego mazurka z kremem karmelowym i czekoladą.
PALMA sprawdza się idealnie do kruchych ciast!
Przetestowałam wielokrotnie!
Wzorowanego odrobinę na mojej ukochanej tarcie Snickers ze szkoleń w Akademii i ciastem Millionaires Shortbread ( tarta niezmiennie robi furorę! ).
Delikatne, kruche ciasto przykryte słodkim kremem karmelowym z białą czekoladą i prażonymi, lekko solonymi fistaszkami z całą pewnością zrobi furorę na świątecznym ( i nie tylko! ) stole!
Koniecznie spróbujcie!
Polecam!
Ps. możemy je przygotować jako jednego dużego mazurka albo zrobić mniejsze, dla każdego osobno, bez potrzeby porcjowania!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* mąka pszenna krupczatka – 350 g
* PALMA ( zimna, z lodówki ) – 200 g
* cukier puder – 100 g
* gęsta, kwaśna śmietana 18% – 1 łyżka
* żółtko L – 2 szt
KREM:
* kajmak w puszce ( masa krówkowa )- 150 g
* mascarpone – 150 g
* biała czekolada – 100 g
WIERZCH:
* czekolada mleczna ( najlepiej w pastylkach ) – 150 g
* PALMA – 1 łyżeczka
* orzechy ziemne ( fistaszki ) – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem.
Dodajemy PALMĘ, żółtka i śmietanę – zagniatamy szybko, by nie ogrzać ciasta.
Wałkujemy na ok. 6 mm, wycinamy kształt pisanki.
Pozostałe ciasto skręcamy dłońmi tworzyć wałeczek, z którego tworzymy rant mazurka.
Dociskamy łyżką, widelcem lub specjalną szpatułką do dekoracji ( to taka szpatułka do masy cukrowej ).
Pieczemy ok. 20 minut w 200C na złoto.
Studzimy.
KREM KARMELOWY:
Czekoladę rozpuszczamy na kąpiel wodnej.
Mascarpone miksujemy z kajmakiem.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy.
Smarujemy wypieczony spód, chłodzimy.
WIERZCH:
Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni, studzimy.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy na kąpieli wodnej z PALMĄ, rozsmarowujemy na kremie karmelowym.
Posypujemy prażonymi orzechami.
Dekorujemy czekoladkami ( niekonieczne ).
Smacznego!
PS. Po więcej inspiracji zapraszam jeszcze na facebookowy fanpage marki PALMA
WPIS POWSTAŁ W KOLEJNEJ WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ BIELMAR
No Comments