Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.
I choć w tym roku będą inne niż wszystkie Święta dotychczas, to jednak mam nadzieję, że spędzicie je z uśmiechem od ucha do ucha.
W zdrowiu – bo to najważniejsze.
Rodzinnych zjazdów pewnie nie będzie, ale niech na stole mimo wszystko nie zabraknie pyszności, które oczarują najbliższych!
Mam dla Was pomysł na coś pysznego!
Specjalnie z myślą o Świętach Wielkanocnych razem z marką Pamso przygotowałam dla Was przepis na przepyszną wielkanocną tartę.
Pamso to producent wyrobów mięsno-wędliniarskich opartych na staropolskiej recepturze.
W ofercie znajduje się ponad 150 różnych wyrobów, jednak na szczególne wyróżnienie zasługują markowe linie „Z natury” „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki” i „Krucha”.
Nowością jest rozszerzenie oferty firmy o wyroby garmażeryjne (kluski śląskie, kopytka, krokiety, kotlety, pierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki).
Zobaczcie: tutaj
Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek.
Z dużą ilością świeżego czosnku, najlepszej jakości białą kiełbasą, jajkiem i całkiem sporą szczyptą majeranku.
Ps. Biała kiełbasa Pamso to aż 90% mięsa!
I to widać gołym okiem po otwarciu opakowania – kiełbasa jest niesamowicie świeża i wyjątkowo delikatna.
Nie trzeba jej gotować – wystarczy parzyć ok. 25 minut w 80C.
Gwarantuję, że wszyscy, którzy spróbują będą zachwyceni!
Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna – 250 g
* masło -min.82% – 150 g
* żółtko – 2 szt
* majeranek – 1 łyżeczka
* sól
* zimna woda – 1 łyżka
FARSZ:
* biała kiełbasa Pamso – 5 szt ( w zależności od wielkości )
* jajka na twardo – 5 szt
* świeże zioła
MASA ŻURKOWA:
* zakwas na żurek – 200 ml
* mąka pszenna – 2 łyżki
* masło min.82% – 2 łyżki
* śmietana gęsta, kwaśna – 4 łyżki
* jajko – 2 szt
* czosnek – 4 ząbki
* majeranek – 1 łyżeczka
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE CIASTO:
Wszystkie składniki bardzo szybko wyrabiamy, zawijamy w folię, odstawiamy na pól godziny do mrożenia.
Po tym czasie wylepiamy formę do pieczenia, nakłuwamy.
Podpiekamy ( obciążamy papierem z grochem ) ok. 20 minut w 200C.
MASA ŻURKOWA:
Z masła i mąki robimy tradycyjną zasmażkę, wlewamy zakwas i energicznie mieszamy.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozgnieciony czosnek, majeranek, kwaśną śmietanę oraz roztrzepane jajka.
Wszystko dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na kruche ciasto wylewamy masę żurkową.
Układamy pokrojoną białą kiełbasę oraz jajka, dodajemy świeże zioła, kolorowy pieprz i pieczemy ok. 30-40 minut w 180C.
Smacznego!
Zapraszam na fanpage marki Pamso po więcej informacji na temat wyrobów.
No Comments