I kolejny fantastyczny przepis na rybkę – tym razem niech będzie to dorada.
Jest przeze mnie mniej lubiana niż pstrąg, ale od czasu do czasu , dla odmiany też sobie ją przyrządzam .
Dziś mam dla Was przepis na doradę po libańsku , czyli z dużą ilością kolorowych papryk oraz przypraw.
Danie nie tylko sycące, ale też bardzo aromatyczne.
Jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* dorada – 1 szt
* zielona papryka – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* żółta papryka – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* sok cytrynowy – 2 łyżki
* suszone oregano – 1 łyżeczka
* suszony tymianek – 1 łyżeczka
* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki
* oliwa z oliwek – 1 łyżki
* sól – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę.
Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę.
Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.
Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem.
Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
No Comments