MINI PAVLOVA Z LEMON CURD – ( torcik bezowy z kremem cytrynowym )



 

Znana chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową deserów.

I dobrze!

Bo jest to jeden z tych deserów, który nie tylko smakuje obłędnie , ale i wygląda pięknie.

Beza krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku to nie lada wyzwanie, ale jeśli już raz spróbujcie ją zrobić , to z wielką przyjemnością będziecie do niej wracać.

Dziś mam dla Was przepis na Pavlovą, ale w wersji mini.

Oblana przepysznym kremem Lemon Curd ( jednym z moich ulubionych ) jest fantastycznym pomysłem np. na randkę.

Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością będzie oblizywać talerz 😉

Polecam!

tort bezowy , lomon curd , tort cytrynowy , sos cytrynowy , lekki tort z kremem , ostra na slodko, pyszne ciasta , blog kulinarny (1)x

SKŁADNIKI:

MINI PAVLOVA:

( 4 bezy )

* białko – 2 szt

* cukier – 190 g

* sól – 1 szczypta

* ocet winny – 1 łyżeczka

* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

LEMON CURD:

( ok. 150 ml )

* jajko – 1 szt

* cytryna – 1 szt

* cukier – 60 g

* masło – 35 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MINI PAVLOVA:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier.

Wlewamy ocet i dodajemy mąkę ziemniaczaną – ubijamy.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręgi ( brzegi podnosimy do góry ).

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

LEMON CURD:

Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski.

Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło.

Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut.

Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy i zajadamy!

Ps. w lodówce krem gęstnieje.

CAŁOŚĆ:

Wysuszone bezy oblewamy wystudzonym lemon curd i posypujemy np. ulubionymi orzechami.

tort bezowy , lomon curd , tort cytrynowy , sos cytrynowy , lekki tort z kremem , ostra na slodko, pyszne ciasta , blog kulinarny (4)x

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>