Sezon na truskawki już niedługo będzie się kończył, dlatego też w pełni go wykorzystuję, by przygotować Wam jak najwięcej truskawkowych inspiracji!
Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut.
Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach!
Świeże owoce i galaretka to kropka nad I, która sprawia, że ciasto będzie zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy!
Wspaniale prezentuje się na stole!
Spróbujcie!
Polecam!
Ps. śmiało możecie zrobić też w innej wersji smakowej – z tych samych proporcji!
SKŁADNIKI :
MASA KISIELOWA :
* masło – 100 g
* kisiel truskawkowy – 2 op
* galaretka truskawkowa – 1 op
PIANKA:
* śmietana 36% – 100 g
* galaretka truskawkowa – 2 op
DODATKOWO:
* truskawki – ok. 400 g
* biszkopty okrągłe – ok. 25 szt
* herbatniki – ok. 20 szt
* galaretka truskawkowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na spodzie blachy układamy obok siebie biszkopty.
MASA KISIELOWA:
Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę.
Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, wylewamy na biszkopty.
Układamy pokrojone w plasterki truskawki, przykrywamy herbatnikami.
PIANKA:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku.
Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.
Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno, mieszamy z chłodnymi, ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.
Wylewamy na herbatniki, wygładzamy, chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Schłodzoną piankę pokrywamy resztą pokrojonych w plasterki truskawek, zalewamy tężejącą galaretką.
Ostawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
8 komentarzy
Anonim
29 lipca 2020 at 21:42Jakie wymiary blachy? Owoce mogą być mrożone?
Ostra na Słodko
29 lipca 2020 at 21:55Blacha o wymiarach 24 x 28 cm.
Jeśli jest możliwość na świeżych – polecam świeże :)))
Anonim
7 września 2020 at 12:42Jakie biszkopty?
Ostra na Słodko
7 września 2020 at 13:35Zwykłe okrągłe :)
Anonim
8 września 2020 at 14:40Ile ml śmietany dać?
Ostra na Słodko
8 września 2020 at 14:43Jest w przepisie informacja ❤️
Anna
29 lipca 2022 at 10:41Witam czy masło z gorącym kisielem sie nie zetnie?
Ostra na Słodko
29 lipca 2022 at 10:45Na początku może wyglądać jakby było zważone, potem pięknie się zmiksuje na gładką masę,