Dziś zabieram Was w kierunku ukochanych Indii i Nepalu!
Mam dla Was przepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka.
Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze.
Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne!
A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy!
Częstujcie się!
To danie ma TO COŚ, czemu nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI:
* serek kremowy – 125 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna ok. 1 pełna szkl
* miękkie masło – 1 łyżeczka
FARSZ:
* filet z kurczaka – 1 szt
* serek kremowy – 125 g
* sól, pieprz, curry
* świeża kolendra
* masło ghee – 2 łyżki
SOS:
* masło ghee – 1 łyżka
* szalotka – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* papryczka chili – 1 szt
* kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce
* ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki
* pomidory w puszce – 1 op
* mleko kokosowe – 125 g
* sok z limonki
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SEROWE CIASTO NA PIEROGI:
Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy.
Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ).
Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz.
FARSZ:
Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche!
Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
PIEROGI / SAKIEWKI:
Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc “sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić!
SOS:
Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat.
Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut.
Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki.
CAŁOŚĆ:
Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą!
Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne!
Smacznego!
No Comments