Dziś mam dla Was przepis , który mi od zawsze kojarzy się z weselami , albo też imieninami u cioci.
Podczas tych okazji ( za czasów kiedy byłam młoda :p ) zawsze gościła rolada.
Były to typowo weselne , masowe ciasta , z wyczuwalną margaryną , która już po pierwszym kęsie w gardle mi stawała.
Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata!
Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia.
Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce.
Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!
SKŁADNIKI:
CIASTO :
* jajko – 6 szt
* cukier – 8 łyżek
* cukier waniliowy – 1 op
* mąka pszenna – 6 łyżek
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA :
* masło – 200 g
* kakao – 2 łyżki
* czekolada – 60 g
* olejek rumowy – 0,5 łyżeczki
* powidła śliwkowe – 1 łyżka
DODATKOWO :
* polewa czekoladowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
CIASTO :
Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA :
Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano – jajeczną.
( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
5 komentarzy
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami
11 maja 2014 at 17:19[…] Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość! […]
PIJAK / CYCKI MURZYNKI
31 grudnia 2014 at 16:16[…] makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w […]
SERNIK NA ZIMNO Z JOJO I OWOCAMI
14 maja 2015 at 21:33[…] wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach […]
TORCIK TRUSKAWKOWY Z KASZY MANNY Z GALARETKĄ
28 maja 2015 at 22:06[…] Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! […]
ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM
3 listopada 2015 at 06:27[…] rolada zrobiona z […]