TORT ŚMIETANKOWO – KAKAOWY – LEKKI , ŁATWY I SZYBKI!

W związku z tym, że sezon Komunii się zbliża mam dla Was przepis na tort.

Lekki, łatwy i szybki …  o smaku śmietankowo – kakaowym.

Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki!

Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają obawiając się zasłodzenia!

Taki tort jest świetnym pomysłem nie tylko na Komunię i sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie!

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
( tortownica 22 cm )

– jajko – 4 szt
– cukier drobny – 3/4 szklanki
– mąka pszenna – 1 szklanka
– kakao – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa śmietankowa :

– śmietana 30 % – 500 ml
– olejek do ciast śmietankowy – 1 szt
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki

Masa kakaowa :

– śmietana 30 % – 500 ml
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki
– kakao – 1 łyżka

Dodatkowo :

– rum z wodą lub herbata do nasączenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt :

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy
( piana ma byc błyszcząca i sztywna ).

Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy.

Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.

Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem.

Pieczemy 30 minut w 180C.

Zostawiamy do wystudzenia.

Kroimy na 3 blaty.

 

Masa śmietankowa:

Śmietanę ubijamy mikserem.

Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem.

Ubijamy na sztywno.

 

Masa kakaowa :

Śmietanę ubijamy mikserem.

Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.

Ubijamy na sztywno.

 

Całość:

Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą.

Pierwszy smarujemy masą śmietankową

Delikatnie wygładzamy.

Przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy masą kakaową,

Przykrywamy kolejnym blatem.

Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.

Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną , płatkami migdałów i listkami mięty lub bazylii.