W związku z tym, że sezon Komunii się zbliża mam dla Was przepis na tort.
Lekki, łatwy i szybki … o smaku śmietankowo – kakaowym.
Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki!
Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają obawiając się zasłodzenia!
Taki tort jest świetnym pomysłem nie tylko na Komunię i sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
( tortownica 22 cm )
– jajko – 4 szt
– cukier drobny – 3/4 szklanki
– mąka pszenna – 1 szklanka
– kakao – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa śmietankowa :
– śmietana 30 % – 500 ml
– olejek do ciast śmietankowy – 1 szt
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki
Masa kakaowa :
– śmietana 30 % – 500 ml
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki
– kakao – 1 łyżka
Dodatkowo :
– rum z wodą lub herbata do nasączenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Biszkopt :
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy
( piana ma byc błyszcząca i sztywna ).
Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy.
Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem.
Pieczemy 30 minut w 180C.
Zostawiamy do wystudzenia.
Kroimy na 3 blaty.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy mikserem.
Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem.
Ubijamy na sztywno.
Masa kakaowa :
Śmietanę ubijamy mikserem.
Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.
Ubijamy na sztywno.
Całość:
Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą.
Pierwszy smarujemy masą śmietankową
Delikatnie wygładzamy.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy masą kakaową,
Przykrywamy kolejnym blatem.
Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.
Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną , płatkami migdałów i listkami mięty lub bazylii.
