TORT ŚMIETANKOWO – KAKAOWY – LEKKI , ŁATWY I SZYBKI!

W związku z tym, że sezon Komunii się zbliża mam dla Was przepis na tort.

Lekki, łatwy i szybki …  o smaku śmietankowo – kakaowym.

Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki!

Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają obawiając się zasłodzenia!

Taki tort jest świetnym pomysłem nie tylko na Komunię i sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie!

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
( tortownica 22 cm )

– jajko – 4 szt
– cukier drobny – 3/4 szklanki
– mąka pszenna – 1 szklanka
– kakao – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa śmietankowa :

– śmietana 30 % – 500 ml
– olejek do ciast śmietankowy – 1 szt
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki

Masa kakaowa :

– śmietana 30 % – 500 ml
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki
– kakao – 1 łyżka

Dodatkowo :

– rum z wodą lub herbata do nasączenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt :

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy
( piana ma byc błyszcząca i sztywna ).

Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy.

Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.

Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem.

Pieczemy 30 minut w 180C.

Zostawiamy do wystudzenia.

Kroimy na 3 blaty.

 

Masa śmietankowa:

Śmietanę ubijamy mikserem.

Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem.

Ubijamy na sztywno.

 

Masa kakaowa :

Śmietanę ubijamy mikserem.

Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.

Ubijamy na sztywno.

 

Całość:

Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą.

Pierwszy smarujemy masą śmietankową

Delikatnie wygładzamy.

Przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy masą kakaową,

Przykrywamy kolejnym blatem.

Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.

Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną , płatkami migdałów i listkami mięty lub bazylii.

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    paula
    20 maja 2013 at 12:18

    i to są najlepsze torty :) lekki biszkopt i lekki krem :) pycha

  • Reply
    MissKateShow
    7 sierpnia 2013 at 09:44

    Tylko czemuż nie ma zdjęcia całości :( Tak nie mogłam się doczekać :D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 sierpnia 2013 at 10:34

      Bo niestety został rozkrojony zanim przybiegłam z aparatem :D

  • Reply
    Rolada biszkoptowa z masą kakaową
    27 marca 2014 at 09:10

    […] biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w […]

  • Reply
    Anonim
    9 listopada 2014 at 16:40

    to samo zdjęcie i przepis jest na stronie ewa gotuje… coś mi tu nie pasuje..

  • Reply
    Tort szwarcwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu )
    2 grudnia 2014 at 22:07

    […] rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie […]

  • Reply
    mm
    23 października 2016 at 20:46

    Super przepis a rzadko wychodzą mi biszkopty. Rodzinka zachwycona, lekki pyszny :-) Dziękuję, zagości na naszym na dłużej.

  • Reply
    anonim
    28 listopada 2017 at 18:48

    na ile osób wystarczy taki tort ???

  • Reply
    Olaola
    29 listopada 2017 at 10:15

    Jak zmienić ilość składników aby starczyło na ok 25 osób

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 listopada 2017 at 10:17

      Trzeba zrobić z 1,5 albo 2 porcji ( w zaleznosci od wielkosci kawałków )

  • Reply
    Olga
    13 lipca 2019 at 11:44

    Czy można dodać jakąś konfiturę porzeczkowa np?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress