TORCIK SEROWY IRISH CREAM Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!

Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą – ajj – już na samą myśl cieknie ślinka!

Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!

Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!

I tak samo smakuje!

Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy!

Polecam!

tort baileys , sernik , tort serowy , tort amaretto , migdaly , tort migdalowy , z mleka w proszku , irish cream , ostra na slodko 4xxxxxxx

SKŁADNIKI :

( tortownica 16 cm )

BISZKOPT :

* jajko – 2 szt

* cukier – 1/3 szkl

* mąka pszenna – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

PONCZ :

* kawa rozpuszczalna – 1 łyżka

* mleko – 100 ml

MASA :

* ser biały 3-krotnie mielony – 300 g

* masło – 100 g

* duże żółtko – 1 szt

* cukier puder – 2 łyżki

* mleko w proszku – 1 szkl

* żelatyna – 2 łyżeczki

* likier śmietankowo – czekoladowy np.Baileys – 4 łyżki

* płatki migdałów – 50 g

DO DEKORACJI :

* płatki migdałów – 50 g

* czekolada deserowa – 50 g

* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt

tort baileys , sernik , tort serowy , tort amaretto , migdaly , tort migdalowy , z mleka w proszku , irish cream , ostra na slodko 3xxxxxxx

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.

Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy.

PONCZ:

Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.

MASA :

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.

Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki likieru.

Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.

Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ).

Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

Zalewamy masą, wygładzamy wierzch.

Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów.

Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny.

Zajadamy!

Smacznego!