SEROWE CAPPUCCINO

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościć u mnie w kuchni.

Zrobiła raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych imprezach czy na osłodę szarych dni.

 

Ciasto nie wymaga pieczenia , dlatego też przygotowuje się je błyskawicznie.

Efekt końcowy wynagrodzi to , że trzeba na nie troszkę poczekać aż zastygnie.

Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy.

Zobaczcie jak łatwo je zrobić!

  cappuccino , ciasto kawowe , ciasto bez pieczenia , ciasto z biszkoptami , sernik , ciasto z mlekiem w proszku , ostra na slodko 12xxxxxx

SKŁADNIKI:

** okrągłe biszkopty – 2 op

** masło – 200 g

** żółtko – 3 szt

** cukier puder – 4 łyżki

** mleko w proszku – 2 szkl

** ser biały wiaderkowy – 500 g

** żelatyna – 3 łyżki

** kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki

** mleko – 70 ml

DODATKOWO :

** kakao – cukier puder do posypania

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kawę rozpuszczalną zalewamy  0,5 szkl gorącej wody , dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odtawiamy do przestudzenia.

Blachę ( u mnie 20×24 ) wykładamy folią spożywczą.

Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.

Łyżka po łyżce dodajemy ser biały , a następnie wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.

Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.

Masę wylewamy na blachę , wygładzamy wierzch.

Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ).

Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem.

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

32 komentarze

  • Reply
    Ervisha
    15 lutego 2014 at 10:17

    Na pewno smakuje wspaniale :)

  • Reply
    Ada
    15 lutego 2014 at 17:59

    Ciasto wygląda bardzo ładnie i sadząc po składnikach musi być pyszne… :)

  • Reply
    Anonim
    15 lutego 2014 at 22:01

    Ostra a co z zelatyna?ja dodalam na koncu:)…chlodzi sie w lodowce to Twoje cudo;)

  • Reply
    anna
    17 lutego 2014 at 08:34

    a czym zastąpić żółtka, bo nie toleruje nie ugotowane żółtka

  • Reply
    Sernik z brzoskwiniami
    18 kwietnia 2014 at 06:35

    […] sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i […]

  • Reply
    Serniczki cappuccino z orzechami
    21 kwietnia 2014 at 17:20

    […] Cappuccino   Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie.   Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się smak przygotowywanej kawy…   Najwspanialsze dotąd wakacje mojego życia … i spełnienie jednego z marzeń mojej mamy!     Smaku tamtych kaw niestety nie mam okazji spróbować tutaj , ale słodkości o smaku cappuccino potrafią uczynić mój dzień zdecydowanie piękniejszym ;)     Dziś przedstawiam Wam przepis na mini serniczki z dodatkiem włoskich orzechów, które zachwycą nie tylko smakoszy kaw!   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:   Piekarnik nagrzewamy do temp.160C.   Spód : łączymy orzechy ,  cukier i roztopione masło.   Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek  ( delikatnie uciskamy ).   Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia.   Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C.   Miksujemy ser z cukrem i mąką.   Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.   Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.   Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody. Schładzamy.   Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując.   Wykładamy do foremek na podpieczony spód.   Pieczemy 10 min.   Zmniejszamy temp. do 120C i serniczki pieczemy jeszcze przez ok. 60 min.   Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.   Dekorujemy kleksem bitej śmietany i np. ziarnami całej kawy.   Będzie pysznie!   = […]

  • Reply
    sagneska
    23 grudnia 2014 at 13:49

    Mmm smakowicie wygląda <3

    http://www.sagneska.pl

  • Reply
    xyz
    30 stycznia 2015 at 21:18

    Ciacho jest genialne w smaku !!! jedno z moich ulubionych i jutro będę robić po raz kolejny bo smak straszny mam na niego !

  • Reply
    kristina
    16 marca 2015 at 15:15

    Wygląda smakowicie :-) szkoda,że nie dla mnie, niestety nie mogę przekonać się do mas z surowymi żółtkami

    • Reply
      anencja
      19 lutego 2016 at 09:07

      Ostra, piszesz że wsypujemy mleko ;ale wcześniej rozumiem,że jest zmieszane z pół szklanka gorącej kawy? .Chyba nie da się tego „wsypać” to będzie masa jak myślę. Czepiam się ale chcę być wszystkiego pewna. Buziaki

      • Reply
        Ostra na Słodko
        19 lutego 2016 at 09:22

        Paniiii , czytanie ze zrozumieniem :D

        Z kawą mieszamy mleko płynne – to 70 ml :D
        Proszkowe wsypujemy siuuuup do masy!

        I będzie pycha! :D

        Buziaczki! :*

  • Reply
    JACHNA
    30 marca 2015 at 16:03

    A GDZIE W TYCH CZASACH DOSTANĘ MLEKO W PROSZKU NIEBIESKIE

  • Reply
    MONTE - CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE
    10 kwietnia 2015 at 18:48

    […] Niesamowicie puszysty biszkopt przełożyłam kremem zrobionym właśnie z serków Monte i tak lubianego przeze mnie mleka w proszku. […]

  • Reply
    CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM
    5 maja 2015 at 06:42

    […] furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino […]

  • Reply
    BANANOWIEC Z GALARETKĄ - bez pieczenia
    12 czerwca 2015 at 06:38

    […] mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia, na […]

  • Reply
    KOKOSOWE LATTE MACCHIATO
    2 września 2015 at 22:54

    […] Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i […]

  • Reply
    SERNIK CYTRYNOWY Z KISIELEM
    25 listopada 2015 at 18:38

    […] Sernik cappuccino … […]

  • Reply
    Natka
    8 stycznia 2016 at 22:14

    obłędne jutro zaraz zrobie…:)

  • Reply
    TIRAMISU - włoski deser w słoiczku
    13 lutego 2016 at 09:18

    […] Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. […]

  • Reply
    mała
    15 lutego 2016 at 07:36

    Zrobilam to ciasto i mam pytanie: masa wyszła mało słodka i smakuje bardziej jak krem niż ser. Czy cos zrobiłam nie tak?

  • Reply
    pietruszka
    21 lutego 2016 at 22:33

    Wygląda apetycznie i zapewne tak smakuje!
    P.S. Wyraz kakao jest nieodmienny ( każdej formie będzie więc „kakao”, a nie np. „kakaem”).

  • Reply
    tusia
    24 lutego 2016 at 21:47

    Ser biały wiaderkowy,czyli jaki? Te sernikowe 1kg.

  • Reply
    Ja
    15 sierpnia 2016 at 11:30

    Super

  • Reply
    kacha
    17 listopada 2016 at 19:24

    cz zamiast okrągłych biszkoptów moga być tzw kocie języczki?

  • Reply
    ania
    5 lutego 2017 at 16:30

    zrobiłam, chłodzi się ale…mam dwa pytania: czy tej żelatyny to aby nie za dużo???tak jakoś miałam wrażenie , że jakbym dodała 2 łyżki to masa też byłaby gęsta :-) a drugie: nie próbowałaś może zamiast serka sernikowego dodać mascarpone??? chyba byłoby lepsze…co myślisz???

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 lutego 2017 at 21:05

      Hej! :)))
      Możesz spróbować z mascarpone – mi z nim nie smakuje , jest dla mnie za tluste :)
      Przy mniejszej ilości żelatyny masa mi się nie siadła. Spróbowałaś dać mniej? I jak wyszło?

  • Reply
    k_asia16
    10 lutego 2018 at 12:55

    A mogę zredukować ilość masła do 100g lub jeszcze mniej albo całkowicie pominąć ? Mam ser wiaderkowy o zawartości tłuszczu 26g /100g.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress