Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.
Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.
Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.
Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego kokosu.
Niebo w gębie!
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( mała blacha – ok. 22 x 26 cm – nie większa )
SPÓD:
– białka – 5 szt
– cukier – 0,5 szklanki
– mak – 0,5 szklanki
– kokos – 0,5 szklanki
MASA:
– mleko – 0,5 l
– żółtko – 3 szt
– budyń śmietankowy – 1 op
– mąka ziemniaczana – 3 łyżki
– mąka pszenna – 3 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki
– masło – 250 g
WIERZCH:
– wódka – ok . 200 ml
– okrągłe biszkopty – 1,5 op
– czekolada – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut.
MASA:
Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.
Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).
Miękkie masło ucieramy z cukrem.
Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.
Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.
Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.
Smacznego!
9 komentarzy
Abc Mojej Kuchni
11 grudnia 2012 at 19:56Zapraszam do kulinarnej zabawy
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/swiateczna-zabawa-z-upominkami-lestello.html
Wioletta Kozłowska
15 lutego 2013 at 22:13W czym można nasączyć biszkopty by pasowały smakiem oby nie alkohol ?:)
Sylwia Ładyga
16 lutego 2013 at 07:18Np.
-Delikatnie posłodzona herbata.
– woda + olejek do ciast
Wersję bezalkoholową również robiłam :)
Nie był to wtedy pijak , a delikatne ciasto kokosowe – równie pyszne!!!
Wioletta Kozłowska
16 lutego 2013 at 14:41Dzięki :) to w przyszłym tygodniu próba bo to ciasto wygląda przeapetycznie :)
Anonim
14 marca 2015 at 07:37czy zamiast wodki może być rum i czy alkoholi nie rozcieńczamy ? czy biszkopt nasączony samym alkoholem nie jest za mocny w smaku ? bardzo mi się spodobało to ciasto i chcę je zrobić pzdrawiam :)
Ostra na Słodko
14 marca 2015 at 07:39Po nasączeniu i przełożeniu kremem alkohol traci swój mocny smak i w ostateczności nie jest mocny.
Jeśli natomiast ktoś woli słabsze może rozcieńczyć go np. z niewielką ilością słodkiej herbaty :)
POlecam , bo ciacho pyszne!
Anonim
15 marca 2015 at 10:23A co z tym makiem ma być mielony
A wiorki smazymy nfa maśle
Ostra na Słodko
15 marca 2015 at 10:24Mak suchy, nie mielony.
Wiórki prażymy na suchej patelni.
Anonim
26 marca 2016 at 21:05Zdecydowanie polecam biszkopt na spod, bedzie latwiej serwowac, ciasto troche sie rozpada. w smaku doskonale.