Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.
Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.
Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.
Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego kokosu.
Niebo w gębie!
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( mała blacha – ok. 22 x 26 cm – nie większa )
SPÓD:
– białka – 5 szt
– cukier – 0,5 szklanki
– mak – 0,5 szklanki
– kokos – 0,5 szklanki
MASA:
– mleko – 0,5 l
– żółtko – 3 szt
– budyń śmietankowy – 1 op
– mąka ziemniaczana – 3 łyżki
– mąka pszenna – 3 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki
– masło – 250 g
WIERZCH:
– wódka – ok . 200 ml
– okrągłe biszkopty – 1,5 op
– czekolada – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut.
MASA:
Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.
Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).
Miękkie masło ucieramy z cukrem.
Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.
Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.
Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.
Smacznego!


