I kolejne fantastyczne ciacho – tym razem brzoskwiniowiec.
Brzoskwiniowiec to sernik z brzoskwiniami i galaretką.
Możemy go zrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach, albo tak jak ja – na upieczonym biszkopcie ( tym razem w wersji kakaowej ).
Ciasto jest niesamowicie łatwe, szybkie i nie drogie w przygotowaniu.
Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki.
Wspaniale orzeźwia i z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli serników.
Ps. na lato – idealny!
Brzoskwiniowiec idealny w każdym calu!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
CIASTO:
* jajko – 3 szt
* cukier – 3 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* kakao – 1,5 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA:
* twaróg 3-krotnie mielony – 600 g
* śmietana 30% – 250 g
* cukier puder – 6 łyżek
* galaretka brzoskwiniowa – 2 op
* brzoskwinie w syropie – 1 puszka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru.
Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki., a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 min/ 180C, studzimy.
MASA:
Brzoskwinie odsączamy , 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę.
1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy.
Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
2 komentarze
Sernik puszysty
25 listopada 2015 at 21:47[…] Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! […]
Kasia
10 sierpnia 2017 at 19:27Mi nie wyszedł spód. Cieniutki , strasznie a dałam według przepisu .czyli żeby było jak na zdjęciu pasuje robić z podwójnej porcji :/