Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacha!
Robi się je błyskawicznie , smakują rewelacyjnie, a do ich przygotowania nie musimy nawet używać piekarnika!
Wszystko to w 15 minut na patelni!

SKŁADNIKI:
* mąka – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 3 łyżki
* jajko – 1 szt
* orzeszki ziemne, migdały, płatki migdałów – ok. 40-50 g
* masło – 60 g
– laska wanilii lub olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy pokrojone masło i dokładnie siekamy.
Dorzucamy posiekane bakalie, roztrzepane jajko i wszystko razem zagniatamy.
Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.
Wycinamy ciasteczka.
Patelnię delikatnie natłuszczamy ( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.
Uważamy by się nie przypiekły!
Zajadamy posypane cukrem pudrem!
16 komentarzy
Aga
10 stycznia 2013 at 13:43Fajne:)
Bity Kęs
10 stycznia 2013 at 19:09muszę spróbować!
Olka
11 stycznia 2013 at 18:36Ciastka z patelni? Bardzo ciekawy pomysł…
Anonymous
12 stycznia 2013 at 11:41Robiłam te ciasteczka wczoraj :) Wyszły przepysznie :) Dodałam tylko trochę więcej mąki przy wyrabianiu ciasta, bo ciasto strasznie kleiło się do ręki, ale ciasteczka wyszły przepysznie, a pomysł z ciasteczkami z patelni – pierwsza klasa :)
Dziękuję za przepis i świetny pomysł :)
zufik
12 stycznia 2013 at 17:19Pychoty, piekłam Twój piernik i się sprawdził, to może i na te ciasteczka się skuszę;)
peggi
17 stycznia 2013 at 20:42rewelacyjne są, ekspresowe niebo w gębie :-D
http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/01/ciasteczka-z-patelni.html
Katarzyna K
11 października 2013 at 12:32Chyba pojadę do sklepu po migdały i zaraz zabieram się do roboty :))
panti
11 października 2013 at 19:26no Kochana…wstrzeliłaś się w dziesiątkę ;) już wiem co zrobię jutro na słodkość na weekend dla mojego smyka :D
ps. ja wiem ze ty zakochana, ale kiedy ta kawa ??????????????
Beata
24 lutego 2014 at 10:23Wczoraj zrobiłam na probe , wyszły przepyszne!!!! każdy myślał ze to ze sklepu:) szybkie, łatwe mniam:)
Ostra na Słodko
24 lutego 2014 at 11:30Uffff strasznie się cieszę , że smakowały :D
Julita
17 maja 2015 at 14:58ciastka rewelacyjne i szybkie w przygotowaniu .p.s ja nie dawałam płatków migdałowych tylko samą pokruszona czekoladę;)
Ostra na Słodko
17 maja 2015 at 15:55Bardzo się cieszę , że smakowały!!!
o.zak
13 stycznia 2017 at 20:36Zrobiłam na próbę, bo jakoś byłam sceptycznie nastawiona …. Ale te ciastka są MEGA! Po ukochanym gotowanym serniku (który zrobił furorę wśród znajomych i wszyscy go pieką) i cieście na pizzę, które zawsze wychodzi (naprawdę!) ciastka wskakują do przepiśnika :)
Ostra na Słodko
14 stycznia 2017 at 00:30Bardzo miło mi to słyszeć! Strasznie się cieszę, że smakowały i mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)))
Anonim
19 stycznia 2017 at 14:17Skusiłam się i wczoraj zrobiłam.Są smaczne trzeba przyznać tylko jest małe ale….ciastka po ułożeniu na gorącej patelni rozpływają się z dość zwartej konsystencji robią się miękkie,trudno je później odwrócić na druga stronę i dlatego szybko się przypalają niestety :( Jeśli się jeszcze kiedyś zdecyduję je zrobić dodam więcej mąki aby ciasto było twardsze.
Pozdrawiam :)
Ostra na Słodko
19 stycznia 2017 at 14:24Jeśli ciastezka Ci się rozpływają to znaczy , że coś zrobiłaś źle.
Podczas pieczenia cały czas powinny zachowywać kształt , nie ma problemów z przewracaniem.
Albo zbyt duża ilość tłuszczu albo zbyt wilgotna mąka , albo zbyt mała jej ilość.