Jeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii.
Chrupiące , kruche … delikatne!
Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych …
Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów.
Nie tylko smaczne , ale również zdrowe i pożywne!
SKŁADNIKI:
– orzechy laskowe – 0,5 szkl
– płatki owsiane – 0,5 szkl
– płatki migdałów – 0,3 szkl
– słonecznik – 0,3 szkl
– sezam – 0,3 szkl
– żurawina – 0,5 szkl
– mąka – 2 łyżki
– masło – 60 g
– śmietana 30 % – o,5 szkl
– cukier puder – 0,5 szkl
– aromat śmietankowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Orzechy siekamy.
Na suchej patelni prażymy na złoty kolor: sezam, płatki migdałowe i płatki owsiane.
Mieszamy z orzechami , żurawiną i 2 łyżkami mąki.
Roztapiamy masło , dodajemy śmietankę i cukier.
Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Ostawiamy z ognia i dodajemy mieszankę bakaliową i aromat.
Dokładnie mieszamy i porcjujemy na ciasteczka.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-20 minut.


