Nic nadzwyczajnego … nic szałowego …
Proste i smaczne!
Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.
Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.
Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie ….
W sam raz do popołudniowej kawki!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI :
( blacha 22 – 26 )
BISZKOPT JASNY :
* jajka – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl
BISZKOPT CIEMNY :
* jajka r.M – 7 szt
* sól – 1 szczypta
* kakao – 1/3 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* cukier drobny – 3/4 szkl
MASA KAKAOWA :
– śmietana 30 % – 500 ml
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki
– kakao – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT JASNY :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.
Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.
Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.
Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
BISZKOPT CIEMNY :
Zimne białka oddzielamy od żółtek
( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).
Ubijamy je na sztywną pianę .
Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.
Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.
Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki
( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).
Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.
Boków NICZYM nie smarujemy.
Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).
Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.
( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Kroimy na 2 blaty.
MASA KAKAOWA :
Śmietanę ubijamy mikserem.
Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.
Ubijamy na sztywno.
CAŁOŚĆ :
Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.
Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.
Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ostawiamy na ok. 30 minut do “przegryzienia”
Smacznego!
PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy.
7 komentarzy
Magda C.
20 września 2013 at 11:04Ślicznie wygląda :) Ciasta biszkoptowe zawsze są smaczne :)
Stefanka - kakaowe ciasto z kaszy manny
21 kwietnia 2014 at 11:35[…] jest mocno kakaowa … […]
Czekoladowa szachownica
4 maja 2014 at 08:57[…] biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym […]
Kokosowe ciasto z mango
5 sierpnia 2014 at 13:35[…] Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość! […]
Dora
21 grudnia 2014 at 23:23Dlaczego należy rzucać ciastem z blaszka o podłogę ? Trochę to mnie zniechęciło do wypróbowania tego przepisu, bo boję się, że ciasto się rozleci przy takich rzutach. Ciasto wygląda przepysznie i zachęcająco. p Pozdrawiam wszystkich
Ostra na Słodko
22 grudnia 2014 at 06:42Rzucanie nie ciasta , a samego biszkoptu, sprawia , że biszkopt nie opada później :)
Nic się nie rozlatuje , nic nie pęka :)
Przeczytaj tutaj: https://ostra-na-slodko.pl/2013/08/07/biszkopt-czekoladowy-rzucany-idealny-bez-proszku-do-pieczenia/
TIRAMISU CUPCAKE
16 stycznia 2015 at 19:26[…] się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na […]