CIASTO JOGURTOWE Z NUTELLĄ



 Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!!

Stoi na równi z Ciastem czekoladowym z pepsi i sprawia , że nie można oderwać się od talerza!

Niesamowicie miękkie … delikatne … rozpływające się w ustach!

Takie , przy jedzeniu którego nie myślimy o kaloriach i zapominamy o całym otaczającym świecie!

Już przy pierwszym kęsie chce się rzec : Chwilo trwaj!

ciasto czekoladowe , ciasto z nutella , ciasto murzynek , babka czekoladowa , brownie , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– mąka pszenna – 1,5 szkl
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– prawdziwe masło – 100 g
– cukier drobny – 0,5 szkl
– jajka – 2 szt
– laska wanilii – 1 szt
– jogurt naturalny – 125 ml
– krem czekoladowy (np. nutella ) – 5 łyżek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Masło ucieramy mikserem do miękkości.

Dodajemy cukier i ucieramy na wysokich obrotach przez kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa.

Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund.

Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund.

Dodajemy krem czekoladowy , ziarenka wydrążone z wanilii i dokładnie mieszamy na niskich obrotach.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy … kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt.

Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.

Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.

Odstawiamy do ostudzenia!

Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!

UWAGA!

Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika – dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka. 

ciasto z nutellą 3x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr





11 Comments

  1. Zrobiłam z podwójnej porcji, ponieważ z doświadczenia wiem, że z pojedynczej będzie za mało:-) nie miałam jogurtu – dałam śmietanę. Czekam na rezultaty – babka własnie w piekarniku 🙂

  2. Wyszła rewelacyjna – pachnie nutellą, nie jest ciężka, jest wilgotna. Kiedyś robiłam babkę z nutellą i była bardzo słodka i ciężka. A ta jest leciutka, pachnąca – rewelacja

  3. Pingback: Babka białkowa kokosowo – makowa

  4. Pingback: CIASTO CYTRYNOWE JOGURTOWE – BEZGLUTENOWE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.