Ciasto znane w mojej rodzinie za sprawą cioci która przygotowuje je na każde uroczystości rodzinne.
Pokazywałam Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was mandarynkową.
Nazwę Szachownica wzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe.
Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.
Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.
Tak więc do dzieła!
Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 – 26 cm )
BISZKOPT :
* jajko – 4 szt
* cukier – 8 łyżek
* mąka pszenna – 8 łyżek
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM POMARAŃCZOWY :
* masło – 200 g
* cukier – 1 szkl
* śmietana słodka 12% – 250 ml
* galaretka pomarańczowa – 2 szt
* słodkie mandarynki – 6 szt
MASA ŚMIETANKOWA :
* śmietana 30% – 200 ml
* cukier wanilinowy – 1 op
* śmietanfix – 1 op
* herbatniki – ok. 20 szt
DODATKOWO :
* mandarynki do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT :
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.
Dokładnie mieszamy.
Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
KREM POMARAŃCZOWY:
Masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.
Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Studzimy.
Na biszkopcie układamy cząstki mandarynek , zalewamy kremem i wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut.
MASA ŚMIETANOWA :
Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy.
Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy.
Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę.
Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową.
Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Smacznego!
2 komentarze
gin
4 stycznia 2014 at 21:13Wygląda wspaniale, wręcz letnio :)
SZACHOWNICA KOKOSOWA
31 października 2014 at 10:25[…] formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i […]