CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.

Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać!  

Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!

Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że  po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.

Niebo w gębie!

ciasto cytrynowe , ciasto przekladane , cytrynoweic , ciasto z marmalolada , pyszne ciasta , ostra na slodko , fajny blog , kulinarny

SKŁADNIKI:

BISZKOPT :

* jajka – 3 szt
* cukier – 6 łyżek
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KRUCHE CIASTO :
*margaryna – 100 g
* mąka – 170 g
* cukier – 80 g
* śmietana kwaśna – 1 łyżka
* żółtko – 1 szt

KREM CYTRYNOWY :
* budyń śmietankowy – 2 łyżki
* mleko – 350 ml
* mascarpone – 160 g
* cytryna – 2 szt
* żelatyna – 1 łyżeczka
* woda – 1/4 szkl
* cukier – ok. 3 łyżki

KREM CZEKOLADOWY :
* mascarpone – 170 g
* śmietana 36% – 100 ml
* nutella – 60 g

DODATKOWO :
* marmolada truskawkowa – 100 g

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Wlewamy na blachę ( 22×26 )

Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).

Odwracamy do góry nogami i studzimy.

Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.

KRUCHE CIASTO:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto .

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Odstawiamy z powrotem do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik na 200C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.

Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.

Podpieczone  smarujemy marmoladą truskawkową.

KREM CYTRYNOWY :

Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,

Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.

Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.

Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.

Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.

Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.

W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,

Studzimy i wkładamy do lodówki.

KREM CZEKOLADOWY:

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Serek mascarpone miksujemy z nutellą.

Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚC:

Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.

Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.

Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego.

Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając.

Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego.

Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy.

Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia.

Dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!