Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.
Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać!
Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!
Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.
Niebo w gębie!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT :
* jajka – 3 szt
* cukier – 6 łyżek
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KRUCHE CIASTO :
*margaryna – 100 g
* mąka – 170 g
* cukier – 80 g
* śmietana kwaśna – 1 łyżka
* żółtko – 1 szt
KREM CYTRYNOWY :
* budyń śmietankowy – 2 łyżki
* mleko – 350 ml
* mascarpone – 160 g
* cytryna – 2 szt
* żelatyna – 1 łyżeczka
* woda – 1/4 szkl
* cukier – ok. 3 łyżki
KREM CZEKOLADOWY :
* mascarpone – 170 g
* śmietana 36% – 100 ml
* nutella – 60 g
DODATKOWO :
* marmolada truskawkowa – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wlewamy na blachę ( 22×26 )
Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).
Odwracamy do góry nogami i studzimy.
Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.
KRUCHE CIASTO:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto .
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy z powrotem do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik na 200C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.
Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.
Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.
KREM CYTRYNOWY :
Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,
Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.
Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.
Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.
Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.
Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.
W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,
Studzimy i wkładamy do lodówki.
KREM CZEKOLADOWY:
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek mascarpone miksujemy z nutellą.
Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚC:
Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.
Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.
Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego.
Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając.
Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego.
Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy.
Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia.
Dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!

