Delikatny budyniowy krem, orzeźwiająca pianka i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju, wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.
Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje rewelacyjnie!
Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie: delikatnie orzeźwia!
Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole!
Jak spróbujecie – zakochacie się na zawsze!
To najlepsze ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, jakie będziecie mieli okazję spróbować!
Zróbcie!
SKŁADNIKI:
( 25×28 )
CIASTO:
– jajko rozm. L – 3 szt
– mąka pszenna – 60 g
– mąka ziemniaczana – 60 g
– cukier – 100 g
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
– woda – 1 łyżka
PONCZ:
– woda – ok. 150 ml
– sok z cytryny – 2 łyżki
– cukier – 2 łyżeczki
MASA BUDYNIOWA:
– budyń śmietankowy – 2 opakowania
– sok z cytryny – 125 ml
– cukier – 1 szklanka
– masło min. 82% – 100 g
PIANKA :
– galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
– śmietana 36% – 500 ml
– cukier puder – 2 łyżki
LUKIER :
– sok z cytryny – 4 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki
DODATKOWO :
– herbatniki – ok. 25 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Ciągle mieszając dodajemy cukier, a na końcu po jednym żółtku.
W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Formę ( średnią blachę ) smarujemy masłem ( boki nie! ) i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C.
MASA BUDYNIOWA :
Sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier gotujemy.
0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.
Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny (!!!) budyń. Dokładnie mieszamy.
PONCZ :
Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.
Na biszkopt wlewamy budynie.
Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.
PIANKA CYTRYNOWA :
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.
Wlewamy na masę budyniową.
Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.
LUKIER :
Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.
( Dodajemy taka ilość cukru pudru, by masa była gęsta , ale smarowna )
Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.
Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.
Odstawiamy do ” przegryzienia “
92 komentarze
Goa
5 marca 2013 at 21:38pięknie się prezentuje, zapewne też tak smakuje:)
deserowo
5 marca 2013 at 21:50fajny pomysł na lekkie ciasto. Bardzo ładnie wygląda :)
Bity Kęs
5 marca 2013 at 21:52oj tak
Roz Airad
5 marca 2013 at 22:26wygląda przepysznie ;D
Anonymous
5 marca 2013 at 22:40u mnie to ciasto nazywa się cytrynowcem : pychotka :)
Anonymous
6 marca 2013 at 21:04Bardzo ladnie wyglada i mam ochote go zrobić,
ale w częsi z przepisem na mase budyniową jest napisane
” 1 szklanke wody o cukier gotujemy” co to oznacza?
Budynie mam kupić z cukrem czy bez?
Nie robię zwykle ciast, sytuacja mnie zmusiła:)
Sylwia Ładyga
6 marca 2013 at 21:30Ma byc “I” – już poprawiłam :):):)
Przepraszam za pomyłkę :)
Ciasto jest pyszne i napewno Ci posmakuje!!!
Budynie z cukrem będą lepsze :)
Anonymous
6 marca 2013 at 21:52dziękuje:) na pewno go zrobię:)
Anonymous
14 marca 2013 at 07:57Pysznie wyglada. Srenia blacha to jakich rozmiarow.
killercooking
1 kwietnia 2013 at 18:10pyszne, przepyszne ! robiłam na święta.http://killerkowegotowanie.blogspot.com/
Anonymous
2 kwietnia 2013 at 14:16…ciasto jest rewelacyjne, pyszne :) zrobiłam, zjadłam i wiem co mówię ;) Polecam :)
Ania
3 maja 2013 at 12:34Ciasto pyszne!
Espresso
12 maja 2013 at 21:28Apetycznie się prezentuje :)
Natalia - Poezja Smaku
25 listopada 2013 at 13:13Śliczne jest :)
Usta - usta z galaretką
13 maja 2014 at 14:12[…] razem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było […]
jacob
13 maja 2014 at 20:24zrobilem…
i jedyne co moge powiedziec to:
R E W E L A C J A !
gin
16 maja 2014 at 16:21Mmm, wygląda bosko – cudownie leciutkie i orzeźwiające, idealne na lato :)
Tarta cytrynowa - bezglutenowa
29 maja 2014 at 06:39[…] Cytrynowe , orzeźwiające , słodkie , a jednocześnie o delikatnym kwaskowatym posmaku – po takie przysmaki z przyjemnością sięgamy , kiedy za oknem robi się coraz bardziej gorąco. […]
tinka90
15 czerwca 2014 at 13:04na jaka blache sa podane proporcje? bo srednia niewiele mi mowi :)
Szarlotka z bitą śmietaną
5 sierpnia 2014 at 21:21[…] Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … […]
pina
20 września 2014 at 16:56gratuluje tym, które napisaly, jakie to cisato niesamowicie szmaczne wyszlo!! bo to wielka sciema!! ja jestem wlasnie na poziomie robienia BUDYNIU Z WODA!! co za idiotyzm! wiedzialam, ze to nie wyjdzie, ale dla pewnosci chcialam sie przekonac! budyn z woda! dzieki za zmarnowane popoludnie i za ciasto na niedzielny obiad z rodzicami!
TOTALNIE NIE POLECAM!
ps. ciasto po 20 min sie nie dopieklo!
Ostra na Słodko
20 września 2014 at 18:03Szkoda …. ale jesteś jedyna , której nie wyszło!
Robione dzisiątki razy przeze mnie … zawsze się udaje.
Przepis przekazywany i polecany …
A ciasto jest tak łatwe , że cięzko tu cokolwiek zepsuc , no ale jak widac Tobie się udało.
Szkoda , bo ciasto naprawdę smaczne ;)
Paulina
18 kwietnia 2015 at 16:07Jeżeliciasto przed wyciągnięciem z piekarnika można sprawdzić wykalaczka. Każdy piekarnik jest inny. Ja piekłam 25 min
nova
14 maja 2015 at 23:25A może nie masz wprawy w pieczeniu ciast??? Wystarczy podrobinę wyczucia. Nigdy biszkoptu nie pieklaś? Trzeba było zmniejszyć odrobine temperaturę i piec 30 min., A budyń na wodzie i soku napewno wyjdzie ;) Ja to ciasto na pewno wypróbuje.
jowi
20 września 2014 at 18:46ubiłam śmietanę na sztywno. po dodaniu galaretki masa znow zrobila sie rzadka, czy jest szansa, ze to sie stezeje w lodowce?
jowi
20 września 2014 at 20:00wszystko wyszlo okej. troche roboty, ale jest przepyszne
Ostra na Słodko
20 września 2014 at 23:04Cieszę się , że się udało :))))
Małgoś
17 października 2014 at 09:48Muszę przyznać,że ciasto wyszło po prostu boskie :) Mało tego wyszło dokładnie tak jak na zdjęciu,a wielką piekarką nie jestem :). Też byłam sceptyczna co do budyniu na wodzie,ale o dziwo wyszedł fantastycznie. Jak to u mnie bywa,łatwo tak do końca być nie mogło. Pianka się zważyła,ale bardziej z mojej winy, bo nie schłodziłam śmietan. Powtórka,teraz to już nawet miskę i wiertoloty schłodziłam:) i wyszło tym razem. Ciasto pyszne ,lekki,orzeźwiające. Jestem pod wrażeniem swoich umiejętności :). Dziękuje za przepis,będe tu do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam
Ostra na Słodko
17 października 2014 at 10:51Strasznie się cieszę!!!!
Nawet nie wiesz jak miło widzieć takie komentarze :)
W następnej kolejności polecam Miętuska ;)
Anna
4 listopada 2014 at 18:04Jestem właśnie w trakcie roboty :) Już tupie nóżkami na efekty….
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ
13 listopada 2014 at 12:24[…] Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem! […]
ela
6 grudnia 2014 at 18:28Blaszka o jakich wymiarach ? Proszę o odpowiedź będę piekła na święta :)
Ostra na Słodko
6 grudnia 2014 at 18:31Taka ok. 25×28 cm mniej więcej.
Żeby weszło 25 herbatników :)
Nie większa , bo będzie za niskie.
eola
11 stycznia 2015 at 14:01napewno ten budyń na wodzie ??
Ostra na Słodko
11 stycznia 2015 at 15:50Tak , na wodzie.
Jak widać ciasto wychodzi rewelacyjne o czym świadczą m.in. komentarze :)
Ciasto robi furorę wśród tych, którzy jedzą :)
Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną | magdalenafajer
25 stycznia 2015 at 18:42[…] Na osłodę wrzucam Wam >>LINK<< do przepisu na pyszne ciasto cytrynowe […]
Agata
29 stycznia 2015 at 03:36na samej gôrze Sylwia ma zawsze wymiary blaszki jeszcze przed podaniem składników a wszyscy : jaka to blaszka? jaka to średnia blaszka ? jak podkradacie przepisy to je czytajcie , niedość , że jej podkradacie to jeszcze ją męczycie. Kochana dziekuje za pyszne przepisy! Życzę dużo cierpliwości! A jak ktoś nie umie ugotować budyniu na wodzie to niech na niedzielny obiad kupi ciasto w cukierni , jak tak można napadać na człowieka za życzliwość , bezczelność!!!!
Adrianna
3 lutego 2015 at 12:00Spoko, ale naturalniej wygląda bez programu graficznego.
Mateo
10 lutego 2015 at 00:33Witam mam kilka pytań co do pianki cytrynowej
1. Na ile zostawiamy galaretkę ?
2. Jeżeli śmietanę za długo ubijamy to też źle ? ponieważ zrobiły mi się grudki jakby ser biały i gdy dodałem jeszcze galaretkę która była może 10 min w lodówce to już kompletnie wyszło źle. ciapa się zrobiła i w ogóle ta warstwa mi nie wyszła.
A co do masy budyniowej i do masła to chyba też źle bo nie miałem miękkiego masła i twarde miksowałem i nie wyszła żadna puszysta masa jak się jest napisane. Czy musiało być miękkie? Budyń miał być bardzo zimny ?mój był trochę ciepły ale mało.
Jeszcze do herbatnikow pytanie. czy u was są one miękkie ?bo nasmarowalem tym lukrem dwa razy nawet i tylko trochę były miękkie.
I jeszcze chciałbym powiedzieć ze jeżeli ktoś ma problemy z ubijaniem białek to dlatego że źle oddzielił żółtka. musiałem drugi raz robić bo nie widziałem :) to moje pierwsze ciasto ale i tak jestem zadowolony. proszę o odpowiedź żeby następnym razem wyszło lepiej :) Pozdrawiam.
Ostra na Słodko
10 lutego 2015 at 06:261. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, ale nie stwardnienia.
Czas zależy od tego gdzie ją będziemy trzymać / powiedzmy że ok.20-25 minut w chłodzie.
2. Jeśli za długo ubijamy to jest “przebita” i zważy się, tak jak w Twoim wypadku.
3. Masło MUSI być miękkie ( musi musi ) .
Budyń NIE MUSI być zimny , śmiało może być jeszcze lekko ciepły – wtedy łątwiej się ubija.
4.Herbatniki miękną pod lukrem , ale nie odrazu ;)
5. Z tymi białkami to się zgadzam – nie może być ani kropelki żółtka ;)
POzdrawiam serdecznie!
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ
26 marca 2015 at 14:10[…] kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą […]
MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI
4 kwietnia 2015 at 15:48[…] kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da […]
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
5 kwietnia 2015 at 11:55[…] CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ […]
CIASTKA CYTRYNOWE - SŁONECZKA
9 kwietnia 2015 at 06:51[…] kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym […]
CYTRUSKI - KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE
9 kwietnia 2015 at 07:34[…] kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym […]
Paulina
18 kwietnia 2015 at 15:48Czy napewno do budyniu dodać wody a nie mleka?
Ostra na Słodko
18 kwietnia 2015 at 16:04Na 100% ;)
CIASTO MARCHEWKOWE - NAJLEPSZE!
25 kwietnia 2015 at 07:43[…] tym sposobem niedzielne popołudnie spędziłam na robieniu najlepszego na świecie ciasta […]
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM
5 maja 2015 at 06:30[…] ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino […]
Nesta
15 maja 2015 at 14:42Zrobiłam wczoraj i wyszło super! Tak jak moje wypieki zwykle smakują głównie mnie, to tym razem już połowa zniknęła, tak wszystkim smakuje :)
Też miałam wątpliwości co do budyniu, głównie gdy miałam go wymieszać z masłem, ale wyszło pycha! Tylko chyba trochę wody pożałowałam, następnym razem dam trochę więcej.
Przepis super :) Pozdrawiam :D
Ostra na Słodko
15 maja 2015 at 14:47Bardzo sie cieszę i bardzo miło mi czytać taką wiadomość!
Ciasto zawsze robi furorę!
Mam nadzieję , że jeszcze niejedno ciacho tak posmakuje :)
mała_mi
18 czerwca 2015 at 09:52a jak chce zrobić na dużą blachę to podwoić składniki czy robić z 1,5 porcji? robiłam już na średniej blaszczce i wyszło pyszne! ale teraz piekę dla siostry więc musi wyjść idealnie ;)
Ostra na Słodko
18 czerwca 2015 at 10:04Zależy jaka duża blacha ;)
Lepiej , żeby trochę zostało niż ma w połowie braknąć :)
Nikki
4 lipca 2015 at 01:23Uwielbiam to ciasto, robię je kolejny raz i zawsze znika w zastraszającym tempie, jest lekkie i kwaskowe, więc w sam raz :) Ja pomijam warstwę z herbatnikami zostawiam z tą puszystą śmietanką na górze :) co do śmietany też kiedyś ubijałam za długo, ale za to jakie masło wyszło :) w każdym bądź razie pycha!!!!
Ostra na Słodko
4 lipca 2015 at 08:18Bardzo się cieszę , że tak smakuje i mam nadzieję , że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)))
Anonim
27 sierpnia 2015 at 21:42w sobote bede robic to ciasto na niedzele napisze czy smakowalo gosciom bo wyglada obłednie :)
GRILL U BURMISTRZA - czyli "czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach"
31 sierpnia 2015 at 08:55[…] ( pamiętajcie, że tu macie przepis : https://ostra-na-slodko.pl/2013/11/22/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-pianka/ ) […]
jowi
9 listopada 2015 at 18:15gdzie można kupic taki czekoladowe listki?
Ostra na Słodko
12 listopada 2015 at 08:05W każdym dużym markecie :)
Teresa Rebeta
6 grudnia 2015 at 13:03Witam, kiedyś próbowałam połączyć bitą śmietanę z zimną galaretką…. wyszło mi wszystko oddzielnie jakby zważyło się, od czego to zależy?
:) pozdrawiam
jacobi
8 marca 2016 at 21:05Witam. Dziś zrobiłem to ciacho i wyszła rewelacja. W smaku orzeźwiający smak cytryny i delikatny puch pianki. Zamiast herbatników na wierzch starłem gorzką czekoladę na tarce. Dzięki za przepis i polecam z całego serca.
gosa
25 kwietnia 2016 at 15:43Wczoraj robilam Rewelacja!:-)
iwona
1 maja 2016 at 14:43Robiłam. Świetne ciasto, to nie ostatni przepis który wypróbuje,pierwszy raz robiłam budyń z wody ale masa jest super :) ja również polecam.
Ostra na Słodko
1 maja 2016 at 15:36Bardzo się cieszę , że posmakowało :))))
Ewa
17 maja 2016 at 18:16Witam
Robilam w sobote te ciasto po prostu niebo w gebie nawet mojemu holenderskiemu mezowi bardzo smakowalo naprawdę polecam pyszne pyszne jeszcze raz pychotka. Tak czytałam opinie i jedna z Pan narzekala ze cos nie wyszlo tylko zastanawiam się co bo bardzo proste trzeba tylko przeczytać wcześniej i niektóre rzeczy wcześniej przygotować jak np. budyn żeby był zimny może to było przyczyna ze był rzadki.
Dodam zdjecie może nie takie piękne jak Pani ale za to pyszne. Szkoda ze nie można dodac zdjeciaPozdrawiam
Ostra na Słodko
17 maja 2016 at 22:57Bardzo się cieszę, że tak smakowało! :)))))
Zdjęcie proszę wysłać mi albo mailem albo poprzez facebooka ( tak najwygodniej! ) – z przyjemnością dodam je do galerii ))
kasia
20 maja 2016 at 13:09witaj czy jeśli zamiast cytryn dodam zaprawy cytrynowej takiej z butelki to ciasto wyjdzie jak myślisz???
Klaudia
12 czerwca 2016 at 16:18Witam, czy masło mam wymieszać z tą masą budyniową?
Ela
27 czerwca 2016 at 09:20Mam pytanie czy cytryny można zamienić na limonki? Ewentualnie pół na pół? Tak mnie naszło żeby poeksperymentować;))) Cytryna i limonka to moje smaki. I mam taki pomysł żeby zamiast masła do budyniu dodać maskarpone. Tak ostatnio zrobiłam przy innym ciescie i masa wyszła lżejsza i będzie miała mleczną nutkę – moze budyń na wodzie nie będzie wzbudzał takich kontrowersji. Pozdrawiam.
Marta
9 lipca 2016 at 07:16Ciasto przepyszne, wygląd jak z markowej cukierni. Warto poświęcić tą dłuższą chwilę na zrobienie tej pychotki.
Rudix79
15 lipca 2016 at 20:23Ciasto się przegryza śmietana zanim nie dałam galaretki była puszystą jak dałam d0galaretke odczuwam taka jakby kaszke
ewela
29 lipca 2016 at 11:49Ciasto nieziemsko pyszne. Jeszcze lepsze jest na 2 dzień
Ostra na Słodko
29 lipca 2016 at 12:50Baaaaardzo się cieszę, że smakowało! :))))
Kasia
29 lipca 2016 at 19:51Jejjj, ciasto niebo w gębie, robiłam dzisiaj na pożegnanie w pracy w UK, wszystkie Angielki błagały o przepis:D rewelacja, nie wiem jak może się nie udać, bardzo dziękuje, będzie często gościć na naszym stole:)
Ostra na Słodko
29 lipca 2016 at 20:46Ajjj strasznie się cieszę!!! Zrobiłaś mi reklamę :D
Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis tak posmakuje :*
marta
6 sierpnia 2016 at 18:44Właśnie chłodzi się w lodówce, mój 8 -letni syn wraca jutro z wskacji uwielbia ciasta cytrynowe….. mam nadzieję że to mu zasmakuje
to tylko ja
1 października 2016 at 20:58własnie dzisiaj zrobiłam to ciasto ,nie powiem jest bardzo smaczne ,ale dupy nie urywa ,lubię piec i to najróżniejsze wynalazki wszystko wychodzi mi bardzo dobrze ,przyda by się tylko między budyniem ,a śmietaną większy kontrast kolorów.
Ostra na Słodko
1 października 2016 at 21:02Bardzo się cieszę, że smakuje :)))
Jak będziesz miała jakiś fajny wynalazek chętnie zobaczę i przygotuję :)))
Magdalena
29 października 2016 at 16:45Ciasto wygląda fajnie i wyglądem zrobiło furorę na moim stole, ale jest za słodkie!!!! blee
Ostra na Słodko
29 października 2016 at 17:00To już Kochana tylko kwestia gustu , nie wina przepisu :)
Mi zdecydowani odpowiada taka słodycz … a Ty na przyszlość jakbyś zdecydowała się robić zmniejsz ilość cukru :)
ramona
26 grudnia 2016 at 22:47witam moze pani podac wielkosc blachy
Ostra na Słodko
27 grudnia 2016 at 07:02Wielkość jest podana w przepisie :))))
Smacznego!
Daga
3 maja 2017 at 10:56Ciasto, jak mało które z przepisu internetowego wyszło idealnie. Jest lekkie i orzeźwiające. Polecam, wbrew pozorom wcale nie jest trudne do zrobienia.
Marta
22 maja 2017 at 21:02Zrobiłam dzisiaj,bardzo dobre,na budyniach waniliowych,masło było zimne jak ucierałam ale zrobiło się miękkie jak dodałam leciutko ciepły budyń,ten lukier z przepisu wyszedł za rzadki i widać herbatniki,zrobię drugą gęstrzą warstwe,bo jadłam u sąsiadki z grubą warstwą białego lukru i wtedy jest rewelacja.Pozdrawiam.
Kuchareczka
4 czerwca 2017 at 13:54Jak dla mnie czuć za dużo cukru i cytryny. Następnym razem do pianki nie dodam galaretki i nap dam polewę czekoladowa. Z przepisu wyszło ładnie ale jest mdłe i kwaśne
ewa
16 grudnia 2017 at 21:05100 gram masła ???? nie 200?
ten krem nie bedzie płynny
Rocksett
9 kwietnia 2018 at 08:25Najlepszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje. Biszkopt tak fajny, że wykorzystuje go do innych ciast jako spód. Polecam zrobić biszkopt taki jak w przepisie i do tego zrobić piankę z galaretek i bitej śmietany śnieżki. Na to dać owoce i zalać galaretką i też super. Jak ktoś lubi ciasto z truskawkami to ten biszkopt do tego też polecam. Nie jestem do ra w robieniu ciast. Często zdażają mi się pomyłki, ale to ciasto wychodzi mi zawsze. Czas pieczenia podany w przepisie jest poprawny i zawsze u mnie wychodzi wyrośnięte i upiecxone ciasto. Raz piekłam w popsutym piekarniku to lekko się przypaliło. Trzeba być totalnym ignorantem żeby zepsuć to ciasto.
Dorota
4 czerwca 2018 at 20:23Potrzebuję ciacho zrobić na blachę 34×40 cm. Składniki podwoić czy wystarczy półtorej porcji składników?
Ostra na Słodko
4 czerwca 2018 at 20:40Kochana zdecydowanie podwoić :))
Dominika
2 listopada 2018 at 11:46Robię to ciasto według Twojego przepisu już od kilku lat. Zawsze po jakimś czasie do niego wracałam. Każdy je uwielbia, znika w tak ekspresowym czasie. Gdy pierwszy raz, zobaczyłam ten przepis w każdą sobotę musiałam je robić…
Renata
22 września 2020 at 19:07Przepis wygląda smakowicie jedyny problem mam z masą budyniową bo jest w formie płynnej czy ona stężeje w lodówce? Robiłam krok po kroku tak jak w instrukcji gdzie popełniłam błąd?
Ostra na Słodko
22 września 2020 at 19:08Jeśli robiłaś tak jak w przepisie i trzymałaś się proporcji to na 100% stężeje <3