Miętusek to jedno z ulubionych ciast w moim domu!
Pierwszy raz zrobiłam je oczywiście ja … na początku istnienia bloga , prawie 3 lata temu.
Potem mama za każdym razem chcąc zaskoczyć rodzinkę albo koleżanki w pracy przygotowywała je sama i tym sposobem przepis na miętuska przeszedł już przez kilkadziesiąt znajomych rąk i każdy tak samo zachwalał!
I prawidłowo, bo ciasto jest obłędne!
Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da się oderwać!
Miętowy smak masy absolutnie nie jest mocny i duszący – wręcz przeciwnie: miętę bardzo mało czuć , a ciasto fantastycznie orzeźwia!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 22×24 )
CIASTO:
* jajko – 3 szt
* cukier – 0,5 szkl
* mąka – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 1 łyżka
WARSTWA MIĘTOWA:
* landrynki miętowe – 180 g
* woda – 1/4 szkl
* budyń śmietankowy – 1 op
* mleko – 360 ml
* masło – 150 g
* cukier – 2 łyżki
WARSTWA ŚMIETANOWA :
* galaretka agrestowa – 1 op
* śmietana 36% – 200 g
DODATKOWO:
* herbatniki – ok. 20 szt
* czekolada – 20 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Wlewamy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25×30.
Pieczemy 20 minut / 180C, studzimy.
WARSTWA MIĘTOWA:
Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! )
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.
Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.
Pozostawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.
Rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.
Pokrywamy warstwą herbatników.
WARSTWA ŚMIETANKOWA:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.
Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.
Masą pokrywamy herbatniki, a następnie posypujemy startą czekoladą.
Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.
30 komentarzy
Roz Airad
30 marca 2013 at 17:35Wygląda bajecznie ;D
Anonymous
10 kwietnia 2013 at 18:09czy ta śmietana 36% to ma byc np. łaciata do ubijania ? i ile to jest 200g śmietany :) pozdrawiam :)
Sylwia Ładyga
10 kwietnia 2013 at 18:48Jak najbardziej to moze byc ta.
20 dag jest to ten maly kartonik laciatej :)
Ja tej uzywam :)
Anonymous
10 kwietnia 2013 at 22:55dziękuję bardzo za odpowiedź ;] jak tylko wypróbuje przepis, to dam znać czy smakowało:) pzodrawiam
Marta
28 stycznia 2014 at 22:14a te herbatniki to po prostu kładziemy obok siebie? czy coś z nimi robimy wcześniej?
Ostra na Słodko
28 stycznia 2014 at 22:28Po prostu kładziemy.
Pokryte kolejną masą zmiękną same.
Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i pianką
25 października 2014 at 15:35[…] budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy […]
ania
5 listopada 2014 at 18:54wygląda smakowicie, jutro zrobię:)
Kaska
2 grudnia 2014 at 11:10Te wymiary blaszki to chyba pomyłka. Przeciez 20/20 to jest talerzyk deserowy a jak z tego zrobić 15 porcji? Po 1,5 cm?
Ostra na Słodko
2 grudnia 2014 at 11:13Ma być 25×30 cm ( nie większa! )
Już zmieniłam . Dziękuję za czujność ;)
CZEKOLADOWA SZACHOWNICA
7 stycznia 2015 at 16:13[…] jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest […]
nika
16 stycznia 2015 at 11:11hej :) właśnie biorę się za robienie miętuska :P mam pytanie.. czy zamiast galaretki agrestowej mogę dać galaretke miętowo-jabłkową? Znalazłam w sklepie jak kupowałam składniki na miętuska.. i w sumie chyba by pasowała jak myślisz? A może.. pomieszać obie z połowy porcji? :)
Ostra na Słodko
16 stycznia 2015 at 11:17Pewnie, że możesz dać!
Napewno będzie fajny smak!
paulina
28 lutego 2015 at 17:37Witam i pozdrawiam, a jakiego masła używasz żebym czasem smaku nie popsuła.
Ostra na Słodko
28 lutego 2015 at 22:00Najlepsze prawdziwe masło / 82 % :)
magda
3 marca 2015 at 11:59witam. Mieszkam w de i tutaj ciezko ze smietana 36%. Czy moge uzyc 30% i np dodac smietan fix do umocnienia,czy poprostu nic nie dodawac tylko galaretke?
Ostra na Słodko
3 marca 2015 at 12:18Dla pewności lepiej dodaj śmietan-fix :)
Napewno nie zaszkodzi :)
Katherine
13 kwietnia 2015 at 21:04śmietan fix albo żelatyna koniecznie bo 30% nie jest tak sztywna po ubiciu jak 36% – sprawdzone
MONTE - CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE
11 kwietnia 2015 at 19:07[…] MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI […]
Katherine
13 kwietnia 2015 at 21:03Moje ulubione ciasto, zaczęłam od zrobienia z podwójnej porcji na dużą blachę i tak już za każdym razem, znika w tempie błyskawicy, tak szybko, że jeszcze nie udało mi się zrobić zdjęcia żeby się na Twoim facebooku nim pochwalić. U mnie jest zawsze na pierwszym miejscu a zaraz za nim moje drugie ulubione ciasto – oczywiście też od Ciebie – Ananasek :)
Ostra na Słodko
13 kwietnia 2015 at 21:16Bardzo bardzo bardzo się cieszę , że tak trafiłam z tym przepisem :))))
Mam nadzieję , że jeszcze niejeden wpadnie w oko!!!
No i czekam na zdjęcie do galerii ;) :*
Monika
2 maja 2015 at 21:22Zrobiłam miętuska wczoraj… bajka :) te połączone smaki nieziemskie :)… Pozdrawiam i dziękuje za fajny pomysł :)
Ostra na Słodko
2 maja 2015 at 22:05Bardzo się cieszę , że tak posmakował!!! :)))
Anonim
14 maja 2015 at 09:31jaki budyn na 1/2 czy 3/4 litra,pozdrawiam
Ostra na Słodko
14 maja 2015 at 15:04Budynie 60 g ( z cukrem ) , 40 g ( bez cukru ).
weronika
17 maja 2015 at 19:47jest pyszne
Edita
21 maja 2015 at 19:48podane skladniki sa na blache 22x 24, tak? czyli jesli chce na wiejsza blache to musze przeliczyc tak?
Ostra na Słodko
21 maja 2015 at 21:32Zgadza się :)
Albo na tortownicę 24-26cm
paula
4 października 2015 at 07:49Jakie dajesz miętusy? U mnie niestety w ogóle ich nie czuć w kremie :-( poza tym jest smaczne :)
Norianda
22 kwietnia 2016 at 09:09ciasto przepyszne, każdy kto spróbuje prosi o przepis:):)