Bo przecież w każdym z nas jest trochę dziecka ;)
( w niektórych trochę więcej niż trochę :D ).
Jak wiecie jestem ogromną ( ale to taką ogrooooomną ) wielbicielką porannego musli!
Od czasu do czasu do michy wypełnionej po brzegi naturalnym jogurtem z orzechami, płatkami owsianymi , żurawinką, jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek Nesquik!
Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto!
Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w gębie!
Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!
Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm )
CIASTO :
* mąka pszenna – 90 g
* masło – 80 g
* cukier – 150 g
* kakao – 40 g
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
KREM ŚMIETANKOWY:
* mascarpone – 300 g
* śmietana 36% – 150 ml
* biała czekolada – 120 g
POLEWA:
* mleko – 3 łyżki
* kakao – 3 łyżki
* masło – 100 g
* cukier puder – 3 łyżki
DODATKOWO:
* czekolada mleczna – ok. 50 g
* nesquik – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu , lekko studzimy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.
KREM ŚMIETANKOWY:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.
POLEWA:
Uwaga!
Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.
Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.
Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.
Odstawiamy na ok. 30 minut.
Zajadamy!
22 komentarze
Klaudia
28 marca 2015 at 13:03Zakochałam się. Przepis dodałaś idealnie w środe mamy urodziny chrześnicy na pewno się ucieszy :) ale zwiększam porcje o 100% bo potrzebuje duuuużą tortownice na naszą rodzinke :) dziękuję za inspiracje!
Ostra na Słodko
28 marca 2015 at 13:11Bardzo się cieszę , że trafiłam :D
Mam nadzieję , że ciacho naprawdę będzie smakować!
My opędzlowaliśmy do zera ;)
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
3 kwietnia 2015 at 07:01[…] NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI […]
Anonim
3 kwietnia 2015 at 18:37Słabo się to ciasto da wylać na tortownicę
Ostra na Słodko
3 kwietnia 2015 at 18:51Jest gęste , dlatego zdecydowanie trzeba pomóc sobie łyżką :)
Anonim
3 kwietnia 2015 at 19:07mam pytanie odnośnie ciasta: czy mąkę i całą resztę dodajemy od razu do gorących rozpuszczonych składników?
Ostra na Słodko
3 kwietnia 2015 at 19:28Nie do wrzątku , delikatnie studzimy i dopiero wtedy – zaraz to dopiszę do przepisu , żeby było jaśniej :)
MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI
4 kwietnia 2015 at 15:54[…] kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da się […]
Anonim
10 kwietnia 2015 at 12:18Nie muszą być nesquik ? mogą być inne płatki ?
Ostra na Słodko
10 kwietnia 2015 at 12:27To już nie będzie ciacho Nesquik , ale jak najbardziej moga być inne , słodkie czekoladowe płatki :)
MONTE - CIASTO MEGA CZEKOLADOWE!
10 kwietnia 2015 at 18:37[…] kremowy serek mleczny z czekoladą, który swego czasu mocno reklamowany był w […]
ala
15 kwietnia 2015 at 12:37Witam, czy ciasto mogę przygotowac w kilku etapach, tzn jednego dnia upiec ciasto, potem przełożyć masą i na noc do lodówki? Planuję zrobić je na przyjęcie komunijne, więc kiedy najlepiej polać je polewą i obsypać kulkami? (bo może zbyt namiękną a pewnie powinny być chrupiące)
I mam prośbę, jakie ciasto Pani poleci na przyjęcie komunijne?
Ostra na Słodko
15 kwietnia 2015 at 12:50Witam serdecznie < Śmiało można upiec wcześniej ciasto a dopiero potem przekładać kremem - prosze tylko zwrocić uwage na miękkość ciasta, jeśli byłoby zbyt zbite , twarde to prosze nasączyc je dodatkowo odrobiną słodkiej herbaty. Kulki nesquik nie miękną aż tak szybko i ciasto jest chrupiące ( a nawet jak namiekną to będzie sie lepiej kroiło ). W najbliższym czasie pojawi się na blogu pyszne ciassto kokosowo - bananowe -delikatne , puszyste , lekkie z kremem - wygląda pieknie i świeżo więc będzie idealne na komunijny stół :)
ala
15 kwietnia 2015 at 13:51Dziękuję za odpowiedź i cenne porady :)
Będę zaglądać codziennie by nie przegapić wpisu, córka lubi banany więc może skorzystamy z przepisu.
Pozdrawiam
ala
4 maja 2015 at 14:13Witam,
czekam z niecierpliwością na obiecany przepis :)
Przyjęcie tuż tuż…
Pozdrawiam serdecznie!
Kasia
4 maja 2015 at 10:05Niebo w gębie :) Zwiększyłam proporcje na dużą blachę, bo ciasto robiłam na imprezę. Wyszło idealnie. Gościom bardzo smakowało :) Mocno czekoladowe, takie jak lubię. Pyyyyyycha :)
Ostra na Słodko
4 maja 2015 at 10:20Bardzo bardzo się cieszę!!! :)))
Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)
Kaja
18 grudnia 2015 at 15:32Nie wiem czy zrobilam cos zle… Najpierw zważyło mi się kakao ( do ciasta), robilam drugi raz bylo ok, jak wzielam wystudzone to znow porobily sie jakies grudki, ciacho wp iekarniku nie uroslo… Co robic ??? Co zroiblam zle ?? :(((((((( a mialbyc tort dla mojego narzeczonego na urodzinki :(
Ostra na Słodko
18 grudnia 2015 at 15:35Jak zważyło Ci się kakao ? Bo nie rozumiem.
Potem tylko lekko studzimy i dodajemy pozostałe skłądniki ( w temperaturze pokojowej ) – nie z lodówki.
Dokładnie ucieramy i gotowe … tutaj nie powinno się nic zepsuć.
Ciasto nie jest biskzoptem , nie roś nie wysoko, ale na tyle, że jest możliwość rozkrojenia na 2 blaty .
Tortownica musi być mała , na dużej wyjdzie za niskie
Kaja
18 grudnia 2015 at 15:47Zrobily się takie grudki, no nic próbuję jeszcze raz :D
Kaja
18 grudnia 2015 at 15:31Nie wiem czy zrobilam cos zle… Najpierw zważyło mi się kakao ( do ciasta), robilam drugi raz bylo ok, jak wzielam wystudzone to znow porobily sie jakies grudki, ciacho wp iekarniku nie uroslo… Co robic ??? Co zroiblam zle ?? :(((((((( a mialbyc tort dla mojego narzeczonego na urodzinki :(
TORT STRACIATELLA Z MUSEM CZEKOLADOWYM
7 kwietnia 2016 at 10:34[…] Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! […]