Jak dobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną!
Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania.
I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego!
Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście!
Z dodatkiem prawdziwej wanilii!
Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne.
Idealnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno!
Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę, jak i leniwe śniadanie z kubkiem ulubionej kawy.
Koniecznie spróbujcie!
Mnie zachwyciły!
Czy zachwycą i Was?
Dajcie znać!
SKŁADNIKI:
( ok. 25 szt )
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* wanilia ( ziarna ) – 1 szt
NADZIENIE SEROWE:
* mascarpone – 500 g
* żółtko – 2 szt
* cukier – do smaku
* wanilia ( ziarna ) – 1 szt
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NADZIENIE:
Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem.
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.
Całość smarujemy nadzieniem serowym i sklejamy jak uszka/pierożki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-12 minut ) w 180C.
Smacznego!
No Comments