WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO!

Jak dobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną!

Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania.

I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego!

Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście!

Z dodatkiem prawdziwej wanilii!

Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne.

Idealnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno!

Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę, jak i leniwe śniadanie z kubkiem ulubionej kawy.

Koniecznie spróbujcie!

Mnie zachwyciły!

Czy zachwycą i Was?

Dajcie znać!

SKŁADNIKI:

( ok. 25 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

* wanilia ( ziarna ) – 1 szt

NADZIENIE SEROWE:

* mascarpone – 500 g

* żółtko – 2 szt

* cukier – do smaku

* wanilia ( ziarna ) – 1 szt

* jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NADZIENIE:

Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem.

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

Całość smarujemy nadzieniem serowym i sklejamy jak uszka/pierożki.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-12 minut ) w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress