Dobrze wiecie, że jestem chyba największą na świecie miłośniczką serników.
Na kruchych spodach, z owocami, kokosowe, czekoladowe, z brownie i wiele innych – wszystkie totalnie podbijają moje serducho!
I wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczna tak samo bardzo jak ciasto drożdżowe!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na chyba najlepszy sernik na świecie!
Wydaje mi się nawet, ze swoim smakiem przebija ten dotychczas mój ulubiony – sernik castingowy.
Przepis na niego przyniosła mama od koleżanek z pracy – zrobiłyśmy jeszcze tego samego dnia i totalnie przepadłyśmy!
Reszta rodziny również!
Sernik jest idealnie kremowy, bardzo delikatny a zarazem nieziemsko puszysty i aksamitny.
To najbardziej kremowy sernik, jaki w życiu jadłam!
Jestem 100% pewna ( daję sobie uciąć rękę! ), że ten sernik stanie się Waszym ulubionym!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24 x 28 )
* herbatniki – 150 g
* ser biały 3x mielony ( gęsty, kremowy ) – 1 kg
* jajko rozm M – 8 szt
* budyń śmietankowy – 2 op
* olej – 3/4 szkl
* mleko 3,2% – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
* cukier drobny – 1,5 szkl
* wanilia – 1 laska ( ewentualnie cukier z wanilią )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żółtka ubijamy z wanilią.
Cały czas miksując na delikatnych obrotach ( by nie napowietrzyć ) dodajemy ser biały, budyń ( proszek ) i proszek do pieczenia.
Cienkim strumieniem wlewamy olej, następnie mleko.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier.
Dodajemy do masy serowej, mieszamy szpatułką.
Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka, wylewamy masę serową.
Pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut w 170 C.
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Ps. najlepiej smakuje zimny z lodówki!
Smacznego!
Dajcie znać czy też się w nim zakochaliście!
15 komentarzy
Anna
28 listopada 2019 at 11:14Z jakiej firmy najlepszy bedzie ser do tego sernika?
Ostra na Słodko
28 listopada 2019 at 11:29Zdecydowanie polecam WŁOSZCZOWA lub WIELUŃ
Kasia
27 stycznia 2023 at 17:38Ser Włoszczowa tragedia. Wieluń lub Piątnica
Ostra na Słodko
27 stycznia 2023 at 17:50Włoszczowa się zepsuła.
Od dawna robię tylko na Wieluniu .
Piątnicy nie lubię, dla mnie zbyt “kwaśny”.
Magdalena
18 grudnia 2019 at 14:57Witam, czy budyń ma być bez cukru ?? Nie chcę przesłodzić, bo w przepisie jest 1,5 szklanki cukru.
pozdrawiam
Ostra na Słodko
21 grudnia 2019 at 10:48Bez cukru budynie.
Monika
21 grudnia 2019 at 10:13Można dodać do niego rodzynki?
Ostra na Słodko
21 grudnia 2019 at 10:48Jasne, oprószone delikatnie mąką ziemniaczaną.
Pychotka
4 marca 2020 at 23:40Najlepszy sernik jaki robiłam… Przepis wędruje do ulubionych😁😁😁 bardzo dziękuję Twojej mamie za takie przepisy od koleżanek oczywiście chcemy więcej takich pyszności 😄😄
Ostra na Słodko
4 marca 2020 at 23:58Ależ miło!!!!
AlinaMalina
22 kwietnia 2020 at 17:05Oleju to 3 szklanki albo 4 szklanki czy trzy czwarte szklanki? 😅
Ostra na Słodko
22 kwietnia 2020 at 17:21Trzy Czwarte :D
Absolutnie nie dodawaj 4 szklanek :D hehehehe
Agababa
2 kwietnia 2021 at 21:29Piekłam wcześniej ten serniczek. Rzeczywiście pychota! Mało skomplikowany a niebo w gębie. Ja mam go w kajeciku wpisane jako sernik śmietankowy!
Helena
1 maja 2022 at 11:48Sernik wyszedł przepyszny, bardzo puszysty, mąż jest zachwycony. Dziękuję .
Ostra na Słodko
1 maja 2022 at 21:01Bardzo miło mi to czytać <3 Mam nadzieję, że zagości na stałe <3