Chłodne, zimowe wieczory uwielbiam spędzać w domu, pod ciepłym kocykiem oglądając ulubiony ( najchętniej komedie romantyczne! ) film i popijając ulubione wino.
A jak jest wino – to musi być też coś pysznego do tego wina.

Ostatnio w moje ręce trafiło kilka Win Casillero del Diablo i to właśnie jedno z nich wybrałam na ten wieczór i przygotowałam genialne muffiny z malinami inspirowane ukochanym sernikobrownie.
Niesamowicie delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe przełamane kwasowością malin i delikatnością sera.
Taki prawdziwy czekoladowy obłęd!
Z całą pewnością zrobi furorę zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Koniecznie spróbujcie!

Ps. ja zdecydowałam się na Wino Casillero del Diablo Carmenere – czerwone, wytrawne, z aromatem leśnych owoców, kawy, śliwek,czarnych jagód oraz przypraw.
Mimo, iż panuje przekonanie, że wytrawne, czerwone wina są tylko do dań obiadowych, to tutaj w połączeniu z deserem sprawdziło się doskonale!
![]()
A może Wy kochacie wina albo chcecie poznać sztukę Food&Wine Pairingu, czyli dobierania win do potraw?
Jeśli tak to czeka na Was niespodzianka – konkurs z nagrodami!
Zwycięzcy zostaną zaproszeni na genialne i pyszne warsztaty ze znanym i niesamowicie lubianym Grzegorzem Łapanowskim!
( Ps. Grześka zam osobiście i jest to kucharz, który zaraża cudowna energią i poczuciem humoru! ).
Oprócz warsztatów na zwycięzców czekają profesjonalne noże szefa kuchni, patelnie, książki oraz akcesoria do wina!
Po szczegóły zaglądnijcie TUTAJ.
SKŁADNIKI:
( 10 szt )
MASA CZEKOLADOWA:
* masło – 50 g
* kakao – 20 g
* brązowy cukier – 60 g
* jajko – 1 szt
* powidła śliwkowe lub dżem truskawkowy – 2 łyżki
* mąka pszenna – 50 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA SEROWA:
* ser biały 3xmielony – 100 g
* cukier – 2 łyżki
* białko – 1 szt
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
+ maliny i kawałki czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku roztapiamy masło dodajemy kakao, zagotowujemy.
Odstawiamy, dodajemy powidła lub dżem, cukier, jajko oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy.
Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem.
Papilotki napełniamy do połowy masą czekoladową, dodajemy masę serową, układamy maliny i kawałki czekolady.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 C.
Smacznego!
Ps. podajemy oczywiście z proponowanym przeze mnie winem!

W ofercie Casillero Del Diablo znajdziemy jeszcze m.in.:
Casillero del Diablo – Sauvignon Blanc – wino wytrawne, białe, o aromacie cytrusów, gruszek i limonki.
Idealne do dań z owocami morza lub warzywami.

Casillero del Diablo – Late Harvest – wino białe, słodkie, o aromacie owoców tropikalnych, miodu i brzoskwiń
Idealne do niebieskich serów pleśniowych, owoców czy też deserów.
`
Casillero del Diablo – Chardonnay – wino wytrawne, białe, o aromacie ananasa, brzoskwiń, orzechów, gruszek i pieczywa.
Idealne do ryb, owoców morza i białego mięsa.

Casillero del Diablo – Cabernet Sauvignon – wino wytrawne, czerwone, o aromacie jagód, śliwek, suszonych owoców i wanilii.
Idealne do jagnięciny czerwonych mięs, dojrzałych serów i potraw na bazie ziół.


Wpis powstał we współpracy z marką


