Chłodne, zimowe wieczory uwielbiam spędzać w domu, pod ciepłym kocykiem oglądając ulubiony ( najchętniej komedie romantyczne! ) film i popijając ulubione wino.
A jak jest wino – to musi być też coś pysznego do tego wina.
Ostatnio w moje ręce trafiło kilka Win Casillero del Diablo i to właśnie jedno z nich wybrałam na ten wieczór i przygotowałam genialne muffiny z malinami inspirowane ukochanym sernikobrownie.
Niesamowicie delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe przełamane kwasowością malin i delikatnością sera.
Taki prawdziwy czekoladowy obłęd!
Z całą pewnością zrobi furorę zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. ja zdecydowałam się na Wino Casillero del Diablo Carmenere – czerwone, wytrawne, z aromatem leśnych owoców, kawy, śliwek,czarnych jagód oraz przypraw.
Mimo, iż panuje przekonanie, że wytrawne, czerwone wina są tylko do dań obiadowych, to tutaj w połączeniu z deserem sprawdziło się doskonale!
A może Wy kochacie wina albo chcecie poznać sztukę Food&Wine Pairingu, czyli dobierania win do potraw?
Jeśli tak to czeka na Was niespodzianka – konkurs z nagrodami!
Zwycięzcy zostaną zaproszeni na genialne i pyszne warsztaty ze znanym i niesamowicie lubianym Grzegorzem Łapanowskim!
( Ps. Grześka zam osobiście i jest to kucharz, który zaraża cudowna energią i poczuciem humoru! ).
Oprócz warsztatów na zwycięzców czekają profesjonalne noże szefa kuchni, patelnie, książki oraz akcesoria do wina!
Po szczegóły zaglądnijcie TUTAJ.
SKŁADNIKI:
( 10 szt )
MASA CZEKOLADOWA:
* masło – 50 g
* kakao – 20 g
* brązowy cukier – 60 g
* jajko – 1 szt
* powidła śliwkowe lub dżem truskawkowy – 2 łyżki
* mąka pszenna – 50 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA SEROWA:
* ser biały 3xmielony – 100 g
* cukier – 2 łyżki
* białko – 1 szt
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
+ maliny i kawałki czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku roztapiamy masło dodajemy kakao, zagotowujemy.
Odstawiamy, dodajemy powidła lub dżem, cukier, jajko oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy.
Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem.
Papilotki napełniamy do połowy masą czekoladową, dodajemy masę serową, układamy maliny i kawałki czekolady.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 C.
Smacznego!
Ps. podajemy oczywiście z proponowanym przeze mnie winem!
W ofercie Casillero Del Diablo znajdziemy jeszcze m.in.:
Casillero del Diablo – Sauvignon Blanc – wino wytrawne, białe, o aromacie cytrusów, gruszek i limonki.
Idealne do dań z owocami morza lub warzywami.
Casillero del Diablo – Late Harvest – wino białe, słodkie, o aromacie owoców tropikalnych, miodu i brzoskwiń
Idealne do niebieskich serów pleśniowych, owoców czy też deserów.
`
Casillero del Diablo – Chardonnay – wino wytrawne, białe, o aromacie ananasa, brzoskwiń, orzechów, gruszek i pieczywa.
Idealne do ryb, owoców morza i białego mięsa.
Casillero del Diablo – Cabernet Sauvignon – wino wytrawne, czerwone, o aromacie jagód, śliwek, suszonych owoców i wanilii.
Idealne do jagnięciny czerwonych mięs, dojrzałych serów i potraw na bazie ziół.
Wpis powstał we współpracy z marką
11 komentarzy
Sylwia.
19 lutego 2018 at 10:58Ile miało być cukru? Bo albo cyferkę wcięło, albo to wersja fit ;)
Ostra na Słodko
19 lutego 2018 at 11:03hehehehehe Takie fit jak wszystko u mnie :D
Już poprawilam Kochana , dzięki za czujność :D
jiulanni
19 lutego 2018 at 23:18Białko do sera ubijamy? I mieszamy składniki łyżką czy mikserem?
Ostra na Słodko
20 lutego 2018 at 00:01Nie , nigdzie nie pisałam u obijaniu białek.
Mieszamy azem wszystkie składniki – możemy to zrobić mikserem, trzepaczką lub ręcznie.
Kasia
23 lutego 2018 at 14:35A co jeśli chciałabym dodać Danio zamiast sera zwykłego i zmielonego? Da się? :)
Ostra na Słodko
26 lutego 2018 at 15:50Danio jest za rzadki, wsiąknie w muffinki.
Karo
7 kwietnia 2022 at 11:09Czy maliny mogą być mrożone? :)
Ostra na Słodko
7 kwietnia 2022 at 12:16Mogą. Odsączone wcześniej na sitku
Iza
15 marca 2023 at 09:20Czy zamiast brązowego cukru można dać biały?
Iza
15 marca 2023 at 09:21Czy zamiast brązowego cukru można dać biały?
Ostra na Słodko
15 marca 2023 at 09:29Śmiało!